El Col·legi de Metges de Girona ha creat una mascareta reutilitzable i reconfigurable que té com a objectiu evitar la ruptura de la cadena de subministrament en un futur i garantir l’abastiment dels equips de protecció individual (EPI). La careta protectora es troba en procés d’homologació i ha comptat amb la implicació de tretze empreses catalanes. Per tot plegat, la nova creació permet aconseguir els graus de FFP3 i FFP2 de màxima protecció contra el coronavirus, a fi de garantir la seguretat dels professionals davant de possibles rebrots de la Covid-19.
? Hem impulsat la #mascaretaAleu, #reutilitzable i #reconfigurable FFP2 i FFP3, que redueix la generació de residus respecte les mascaretes d'un sol ús i que pot suposar un estalvi de fins al 30% en termes de cost econòmic
? Mira el vídeo ? https://t.co/uzSpzxvsbapic.twitter.com/I8Dx00r4Lf— COL·LEGI METGES GI (@COMGirona) June 10, 2020
Reutilitzable i reciclable
Un dels elements principals d’aquesta mascareta, és que es tracta d’una careta totalment reutilitzable i reciclable. Això permet reduir la generació de residus respecte a les mascaretes d’un sol ús i, segons el Col·legi de Metges, podria suposar un estalvi de fins al 30% en termes de cost econòmic. La mascareta disposa de cartutxos de filtres de recanvi per aconseguir diferents graus de protecció i ofereix molt poca resistència a la respiració, sense necessitat d’una vàlvula d’exhalació.
Segons el president de l’institució, Josep Vilaplana, la mascareta està feta d’un material termoplàstic, tou i adaptable, i cobreix la boca, el nas i el mentó. A banda del Col·legi de Metges de Girona, han participat a la creació: Tecnoateneu Vilablareix, Soler & Palau, Prometal3D, Eurecat, Aira Robotics, BTwice, Stimulo, Artein Gaskets, Venfilter, Mini Pleat Filter, Tallers Jaume, Alzamora Packaging i Impremta Pagès.
Val a dir que el material es termoplàstic, tou, adaptable, ben acabada i amb les característiques ja esmentades. La vostra ajuda des de @Eurecat_news ha esta molt valuosa. pic.twitter.com/zAh5G62gVN
— Josep Vilaplana (@josep_vilaplana) June 10, 2020
Aquest nou element protector porta el nom ALEU, en honor a la doctora Dolors Aleu i Riera, primera dona llicenciada en Medicina a tot l’estat espanyol. Concretament, la mascareta està en procés d’homologació oficial pel laboratori AITEX sota la norma UNE-EN 1827. El Col·legi de Metges de Girona ja ha ordenat la primera producció, que ha permès la fabricació de 1.000 mascaretes. També s’han fabricat 24.000 cartutxos de filtratge qualitat FFP2 i 24.000 de qualitat FFP3.
Un dels avantatges d’aquesta mascareta és que es pot fabricar mitjançant injecció a gran escala, per impressió 3D o una combinació dels dos sistemes. A més, gràcies a la impressió 3D es poden elaborar diferents talles o complements especials.