Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de dues dones amb mascareta passejant pel carrer Monterols de Reus

Un grup d'experts catalans crea una mascareta que dura per sempre

La careta protectora es troba en procés d’homologació

Diverses persones amb mascareta el primer dia del seu ús obligatori a Màlaga, el 21 de maig del 2020
Aquestes noves mascaretes cobreixen boca, nas i mentó | EuropaPress

El Col·legi de Metges de Girona  ha creat una mascareta reutilitzable i reconfigurable que té com a objectiu evitar la ruptura de la cadena de subministrament en un futur i garantir l’abastiment dels equips de protecció individual (EPI). La careta protectora es troba en procés d’homologació i ha comptat amb la implicació de tretze empreses catalanes. Per tot plegat, la nova creació permet aconseguir els graus de FFP3 i FFP2 de màxima protecció contra el coronavirus, a fi de garantir la seguretat dels professionals davant de possibles rebrots  de la Covid-19.

Reutilitzable i reciclable

Un dels elements principals d’aquesta mascareta, és que es tracta d’una careta totalment reutilitzable i reciclable. Això permet reduir la generació de residus  respecte a les mascaretes d’un sol ús i, segons el Col·legi de Metges, podria suposar un estalvi de fins al 30% en termes de cost econòmic. La mascareta disposa de cartutxos de filtres de recanvi per aconseguir diferents graus de protecció  i ofereix molt poca resistència a la respiració, sense necessitat d’una vàlvula d’exhalació.

Segons el president de l’institució, Josep Vilaplana, la mascareta  està feta d’un material termoplàstic, tou i adaptable, i cobreix la boca, el nas i el mentó. A banda del Col·legi de Metges de Girona, han participat a la creació: Tecnoateneu Vilablareix, Soler & Palau, Prometal3D, Eurecat, Aira Robotics, BTwice, Stimulo, Artein Gaskets, Venfilter, Mini Pleat Filter, Tallers Jaume, Alzamora Packaging i Impremta Pagès.

Aquest nou element protector porta el nom ALEU, en honor a la doctora Dolors Aleu i Riera, primera dona llicenciada en Medicina a tot l’estat espanyol. Concretament, la mascareta està en procés d’homologació oficial pel laboratori AITEX sota la norma UNE-EN 1827. El Col·legi de Metges de Girona ja ha ordenat la primera producció, que ha permès la fabricació de 1.000 mascaretes. També s’han fabricat 24.000 cartutxos de filtratge qualitat FFP2 i 24.000 de qualitat FFP3.

Un dels avantatges d’aquesta mascareta és que es pot fabricar mitjançant injecció a gran escala, per impressió 3D  o una combinació dels dos sistemes. A més, gràcies a la impressió 3D es poden elaborar diferents talles o complements especials.