Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un vial amb diverses dosis de la vacuna contra el coronavirus a la mà del personal sanitari

Sanitat informa dels 365.000 espanyols que són prioritaris per a vacunar-se

El protocol que ha publicat el ministeri deixa clars els criteris que permetran el seu accés a la immunització

La vacunació avança a Espanya i aconsegueix ja el seu quart mes. Aquesta mateixa setmana, el Ministeri de Sanitat ha establert els següents passos en l'estratègia de vacunació enfront de la Covid al nostre país i ha decidit donar prioritat a 365.000 espanyols que sofreixen alguna mena de malaltia o de trastorn que augmenta el risc que es produeixin complicacions en el cas de contreure el coronavirus.

Els mesos d'abril i maig estan cridats a ser clau en l'estratègia de vacunació al nostre país, ja que les autoritats asseguren que el número de dosi que arribaran serà molt major que fins ara.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Espanya avança cap a la immunitat de ramat

Aquest factor és clau per a augmentar el ritme d'immunització al nostre país i aconseguir l'objectiu marcat de cara a l'estiu, quan es vol tenir vacunada al 70% de la població espanyola. D'aquesta manera, s'aconseguiria la coneguda com a immunitat de ramat, que permetria una volta gairebé total a la normalitat al nostre país. Ara com ara, hi ha un 11,23% d'espanyols vacunats amb una dosi com a mínim, i s'espera que l'arribada de més antídots en les pròximes setmanes —també de la vacuna Jansen, que es compon per una sola dosi— contribueixi a accelerar la vacunació a Espanya.

Ara com ara, Sanitat marca quins seran les prioritats en les pròximes setmanes, després d'uns tres primers mesos en què s'ha vacunat de manera prioritària als ingressats i al personal de les residències, a les persones majors de 80 anys i a altres treballadors essencials. Encara que la immunització d'aquests col·lectius no ha acabat, sí que és cert que la seva vacunació està molt avançada i s'espera que es pugui donar per finalitzada en les pròximes setmanes, mentre s'activa el procés per als pròxims grups prioritaris.

Però quins són els col·lectius que, a partir d'ara, rebran en primer lloc la vacuna contra el coronavirus? D'entrada, 10.000 persones majors de 40 anys i que tenen síndrome de Down. A aquest col·lectiu s'afegeixen les persones amb trasplantament de progenitors hematopoètics (medul·la òssia), trasplantament d'òrgan sòlid (i els qui estiguin en llista d'espera per a aquesta mena de trasplantament), persones que se sotmeten a hemodiàlisis i a diàlisi peritoneal, i pacients amb malalties oncohematològiques, càncer d'òrgan sòlid —en tractament amb quimioteràpia citotòxica, càncer de pulmó en tractament amb quimioteràpia o immunoteràpia—, pacients amb VIH i persones amb immunodeficiència primària.

Un col·lectiu amb elevat risc en el cas de contreure la Covid

Tots aquests col·lectius constitueixen el grup de persones menors de 60 anys, però amb una malaltia o trastorn d'alt risc, és a dir, que pot suposar complicacions importants en el cas de contreure el covid-19. Les persones que tinguin aquestes malalties però que superin els 60 anys d'edat es vacunaran quan els toqui per grup d'edat, alguna cosa que, 'a priori', ha de significar que els vacunaran més ràpidament. D'aquesta manera, doncs, queden definides les 365.000 persones que seran vacunades en el grup de menors de 60 anys amb malaltia o trastorn de risc.

En aquest sentit, l'estratègia feta pública aquest dijous, 1 d'abril, per l'executiu estatal, assenyala que «a més del risc elevat, que és el factor més important considerat en la priorització, s'ha tingut en compte també l'accessibilitat i factibilitat i el nombre de persones total que suposa cadascun dels diferents grups de molt alt risc». Entre els col·lectius assenyalats, el més nombrós és el de les persones amb càncer d'òrgan sòlid, que s'eleva fins a les 170.000. Els segueixen els pacients amb malalties oncohematològiques (64.000 persones) i 60.000 pacients amb trasplantaments d'òrgans o a l'espera d'ells.