Mostra d'una de la vacunes contra la Covid-19

En quin grup estàs i quan et tocarà vacunar-te de coronavirus: Els 18 grups

Illa ha confirmat que la vacuna serà «gratuïta i voluntària»

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts 24 de novembre el pla de vacunació contra el coronavirus a Espanya, que es realitzarà a través de la xarxa d'atenció primària. El govern espanyol té la previsió d'obtenir 80 milions de dosis i assegura que els centres de salut poden dur a terme la campanya de vacunació encara que des del sector sanitari es demana un reforç de personal.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha parlat després del Consell de Ministres i ha avançat que el pla estableix una estratègia per a tot el territori. És un document en el qual han participat les comunitats, científics, sociòlegs i matemàtics. L'objectiu del pla de vacunació és frenar la mortalitat i que Espanya «estigui llesta quan arribi la vacuna», ha apuntat Illa.

«Les residències i sanitaris seran els primers grups a vacunar-se i esperem que sigui al gener», ha assenyalat el ministre Illa. S'han establert 18 grups poblacionals en relació amb els quatre tipus de risc: «El risc de mortalitat, el d'exposició a la malaltia, el d'impacte socioeconòmic i el de transmissió de la malaltia. Sobre a aquests quatre criteris, s'han prioritzat aquests 18 grups de població», ha dit el titular de Sanitat.

«Serà una vacuna gratuïta, que s'administrarà a través del Sistema Nacional de Salut. Partirem de la voluntarietat per a la vacunació», segons ha explicat el ministre en la seva compareixença del dimarts.

Hi haurà tres etapes en funció de la disponibilitat de la vacuna: «En el primer subministrament, limitat, de gener a març. La segona etapa, que es permetrà anar augmentant fins a juny, -probablement- i una última etapa per a cobrir a tots els grups prioritaris», ha apuntat Illa.

Quins grups es vacunaran de la Covid en la primera fase?

En aquesta primera fase, els grups que es vacunaran seran aquests: els residents i el personal sanitari en residències de majors i de persones amb discapacitat, i a continuació, la resta de personal sanitari i grans dependents no institucionalitzats. Els grups de població que es vacunaran després s'anunciaran dins d'un temps, segons vagi arribant la segona fase de vacunació.

Interpol ha sol·licitat a la Policia un control especial perquè garanteixin el repartiment de vacunes davant possibles robatoris. Des d'Interpol es creu que quan la vacuna surti a la venda i es distribueixi pel mercat internacional serà un objectiu primordial dels grups de crim organitzat.

El valor de comptar amb un ampli dossier de vacunes

La directora de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), María Jesús Lamas, va explicar dilluns passat que l'objectiu és fer compres anticipades de les vacunes mentre s'estan duent a terme els assajos clínics. «El número total de dosi que es contractaran amb aquest procés excedeix amb molt al de la població espanyola. Tenir un dossier ampli assegura les possibilitats comptar amb una vacuna. Podria ocórrer que alguna de les vacunes no arribés a tenir autorització», ha remarcat.

«No estem comprant un medicament ja fabricat, sinó que estem compartint un risc amb les companyies que estan desenvolupant aquests medicaments. Si els assajos clínics són favorables i les agències les autoritzen, ja hi haurà una gran quantitat de dosis fabricades per a començar a administrar immediatament després», ha apuntat Làmines. A més, la Comissió Europea ja ha signat cinc contractes per a arribar a tenir vacunes en desenvolupament i altres dos es troben en estats «avançats» de negociació.