Foto control Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil avisa: et multaran si comets aquests 2 errors amb el cotxe

Encara que alguns conductors encara en tenen dubtes, la normativa és clara sobre això

Amb l'arribada de l'estiu la majoria de persones fan les vacances, i encara que les opcions quant a mitjans de transport continuen sent diverses, moltes decideixen viatjar amb cotxe. Tot i això, hem de tenir en compte algunes consideracions abans de sortir i circular amb ell.

Podrien multar-te per aquests 2 errors típics d'estiu

Quan s'aproxima l'època estival, és normal que comencin a sorgir molts dubtes. Ho pensem i planifiquem tot al detall: des de quan agafar les vacances fins a quines destinacions volem anar. Però tot i així, aquestes no són les úniques incògnites que poden aparèixer.

Foto control Guàrdia Civil
La policia et podria multar per aquestes pràctiques tan normalitzades | Europa Press

La calor també és un factor present en aquestes èpoques de l'any, i no és precisament el millor company de viatge. Quan les altes temperatures comencen a fer-se notar, l'únic que volem és sobreviure-hi. I per aconseguir-ho, de vegades recorrem a tot allò que està al nostre abast.

Evidentment l'aire condicionat pot ser el nostre aliat més gran en moments així, però si ens trobem de viatge per carretera possiblement això no sigui suficient. Perquè, siguem sincers, qui no s'ha tret mai la samarreta o ha conduït en xancletes?

En qualsevol dels dos casos, aquesta pregunta podria esdevenir la més formulada a l'estiu. Molts conductors fa temps que viuen amb el dubte, i si aquest ha estat o és el teu cas, lamentablement t'informem que es tracten de conductes que no estan permeses per llei.

Si ens volem refrescar més, haurem d'optar per altres maneres de fer-ho, perquè els dos casos anteriors ens poden passar factura (i mai millor dit). Tot i això, convé ressaltar alguns matisos legals pel que fa a aquesta situació. Vegem-los a continuació.

Què diu la normativa sobre això?

Si volem obtenir una resposta millor per a la nostra pregunta, haurem de consultar el Reglament General de Circulació. Hi podrem observar que, tot i que no fa referència explícita al fet de conduir sense samarreta o amb xancletes, no estaríem exempts de ser sancionats.

El motiu el trobem als articles 3.1, 17.1 i 18.1. Tot i que la legislació actual no prohibeix expressament conduir en aquests casos, qualsevol agent de l'autoritat ens podria sancionar per no dur a terme una «conducció segura».

Porta d'un cotxe
Dur un calçat adequat mentre es condueix és imprescindible | Getty Images

Però què entenem per conducció segura? Doncs en el cas del calçat, la sanció estaria justificada pel fet de portar un calçat inadequat. En aquest sentit, les xancletes són un tipus de calçat que no assegura totalment el peu i, per tant, no són considerades com el millor element per conduir.

D'altra banda, la Direcció General de Trànsit també recorda el perill que pot suposar conduir sense samarreta. Aquest fet, en cas d'imprevistos o accidents, podria comportar ferides al pilot.

Així doncs, si fem aquestes pràctiques estaríem exposats a sancions que oscil·larien entre els 80 i 200 euros. I no només això, perquè depenent del cas també ens podrien retirar fins a tres punts del carnet.

Si viatges amb cotxe, tingues en compte aquestes recomanacions

Evidentment a ningú no li agrada passar calor, però hem de reconèixer que anar sense samarreta o portar un determinat calçat no és la millor opció per conduir. Hem de recordar que la llibertat de moviment i la seguretat són fonamentals, tant pel pilot com per a la resta d'acompanyants.

Foto de dona al volant amb mòbil
Beure, menjar o utilitzar el mòbil mentre es condueix és molt perillós | GETTY IMAGES

D'aquesta manera, si volem evitar imprevistos i accidents, el millor és que optem per un calçat que subjecti bé el peu, com ara unes vambes. Encara que moltes persones no parin atenció a això, el calçat és un element imprescindible per a una correcta conducció.

A més, cal recordar que mentre conduïm és important dipositar tota l'atenció al volant i la carretera. Algunes conductes com menjar, beure o utilitzar el mòbil també són motius de sanció. Una conducció responsable farà que arribem bé al nostre destí, i també ajudem a salvar vides.