La dada que tenia la Guàrdia Civil i que Sánchez amagava des del gener

La informació revelada per la directora del cos tira més llenya a el foc sobre la gestió de govern durant l'emergència sanitària

Agent de la Guàrdia Civil en servei al costat d'un cotxe de patrulla del cos
La Guàrdia Civil va començar a prendre mesures de protecció al gener | EP

A finals de març, en plena escalada de contagis i morts pel coronavirus a Espanya, va sortir a la llum un document intern de la Policia Nacional que revelava les advertències del ministeri de l'Interior sobre el perill de virus en una data tan primerenca com el 24 de gener, cosa que ara confirmen alts comandaments de la Guàrdia Civil.

Es tracta de la directora de la Guàrdia Civil, Maria Gámez, que durant una reunió amb alts comandaments del cos ha assegurat que «amb la premissa fonamental de preservar la salut dels guàrdies civils, ja des de finals de gener es van donar les primeres informacions i sobre el virus i les recomanacions sobre com protegir-se d'ell». Per tant, situa també a finals de gener la data en la qual el govern tenia coneixement de l'amenaça del coronavirus.

El document de la Policia Nacional i la informació que ara arriba de la direcció de la Guàrdia Civil, segons la qual «també es van prendre mesures de conciliació familiar i de foment del teletreball en els llocs on fos possible», demostra que els cossos i forces de seguretat de l'estat van prendre les primeres mesures de protecció molt abans que es prenguessin les primeres mesures per part de govern.

Això xoca frontalment amb el discurs oficial de l'executiu, que intenta situar les primeres alertes sobre l'amenaça del coronavirus en dates posteriors el 8 de març per defensar la seva gestió. No obstant això, aquestes noves declaracions realitzades per la directora de la benemèrita el 1 de maig passat donen suport a les informacions revelades per la Policia Nacional fa un mes.

De fet, quan el director adjunt de la Policia Nacional, José Ángel González, ha advertit en roda de premsa que existia aquest document amb data de 24 de gener, el secretari d'Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, va intentar aclarir si es referia a tres setmanes, tot i que el comandament policial es va reafirmar en la data oferta.

Directrius per prendre mesures de protecció

En aquell document apareixien les directrius del ministeri de l'Interior per prendre mesures de protecció com l'ús de mascaretes i guants, cosa que ara confirma la directora de la Guàrdia Civil, segons la qual des de finals de gener s'han donat «multitud de guies, normes i actuacions que s'han dictat i realitzat, i l'objectiu era la protecció i cura dels guàrdies civils».

La informació de Gámez parteix també d'una nota oficial del ministeri de l'Interior en què es mostra que «la distribució de material de protecció, de què hi va haver en tot moment fins quan l'escassetat era generalitzada, es va dissenyar amb l'objectiu que arribés a totes les patrulles i mantenir una reserva estratègica per assegurar un subministrament continuat».

També segons la directora del cos, la Guàrdia Civil va començar fa setmanes a fer milers de test de manera autònoma, «el que ens està permetent detectar d'entre els guàrdies civils que romanien aïllats els que tenen el virus i també poder recuperar per al servei les persones que no estiguin infectades».

En definitiva, més llenya al foc al voltant del debat de la gestió de govern de l'emergència sanitària del coronavirus, i un aval més per la teoria d'aquells que defensen que l'executiu era conscient el risc de propagació de virus molt abans que es posessin en marxa les primeres mesures de confinament, quan ja era massa tard.


Comentaris

envia el comentari