URGENT

🚨 Dos morts i diversos ferits en un atropellament massiu a Alemanya

Ho diuen els experts: contagiar-se de coronavirus per tocar productes al supermercat és «altament improbable»

Sortir a fer la compra és una de les poques activitats que pot realitzar la ciutadania durant l'estat d'alarma

Imatge d'un Mercadona de Madrid el 10 de març de 2020
Els experts recomanen mantenir la distància de seguretat als supermercats. | Catalunya Diari

Contagiar-se de la Covid-19 per tocar productes al supermercat és molt improbable. Així ho assegura aquest dimarts el diari 'La Vanguardia', després de consultar amb diversos experts. Sobre aquesta qüestió, el cap de la Unitat d'Alta Contenció Biològica de l'IRTA-CReSA, Xavier Abad, ha assenyalat al citat mitjà que «és altament improbable que ens contagiem per tocar un producte al supermercat».

En la mateixa línia es va expressar fa uns dies l'Organització Mundial de la Salut (OMS), quan va remarcar que la probabilitat que una persona infectada contamini productes en una botiga és baixa. Tot i aquesta afirmació, Abad ha afegit que «hem d'evitar tocar-nos la cara mentre estem al supermercat i portar gel higienitzant i rentar-nos les mans sovint». Així mateix, ha recordat la necessitat de rentar-se les mans amb aigua i sabó en arribar a casa i prioritzar el pagament amb mètodes contactless, com targetes que no requereixin pin o aplicacions de mòbil.

Sobre l'ús de mascareta i guants, que ha creat un debat molt ampli en la societat, l'expert consultat per 'La Vanguardia' creu que «són una barrera més i es poden utilitzar sempre que es respectin els protocols d'ús i s'apliquin la resta de mesures de seguretat i higiene».

Mantenir la distància de seguretat i seguir tots els protocols higiènics

La visita al supermercat és una de les tasques essencials que poden realitzar els ciutadans durant l'estat d'alarma. Sobre la qüestió, el catedràtic de microbiologia de la Universitat de Barcelona i president de la Societat Espanyola de Virologia, Albert Bosch, manifesta que «el risc que suposa entrar a un supermercat és el mateix que el d'entrar a qualsevol altre espai tancat en què hi hagi diverses persones». En aquest sentit, Bosch recorda que «és essencial mantenir en tot moment la distància de seguretat, entre metre i mig i dos metres entre persones».

El coronavirus SARS-CoV-2 es transmet principalment a través de gotes respiratòries d'una persona contagiada, que poden causar infecció si es respiren o entren en contacte amb els ulls o la boca. Per tal d'evitar contagis al supermercat, Albert Bosch explica que «una opció és evitar les aglomeracions amb un aforament màxim i també respectar la distància a la cua en el moment de pagar».

Les gotes respiratòries que contagien la Covid-19 poden dipositar-se en superfícies i, segons alguns estudis, el virus pot sobreviure entre tres i 72 hores, segons el material. «Les coses que passen per més mans són les de major risc, com els cistells i els carros», apunta el viròleg. Sobre això, recomana utilitzar guants o netejar amb desinfectant les anses. Pel que fa a desinfectar les compres en arribar a casa, el viròleg comenta que «es pot treure l'embolcall exterior i llençar-lo a la brossa» i, «tot i que és una mesura desproporcionada», netejar els productes amb aigua i lleixiu o solució hidroalcohòlica.


Comentaris

envia el comentari