Imatge d'un agent de la Guàrdia Civil inspeccionant la troballa enterrada als terrenys de la protectora

Investiguen a la propietària d'una protectora de la Ribera d'Ebre per maltractament animal

La Guàrdia Civil va trobar cadàvers de gossos enterrats

La Guàrdia Civil investiga la responsable d'una protectora d'animals de la Ribera d'Ebre com a presumpta autora de diversos delictes de maltractament animal amb resultat de mort.

La investigació va començar a finals del mes de setembre, quan efectius del Seprona van dur a terme una inspecció a les instal·lacions de la protectora d'animals riberenca. Els agents van observar que tant les instal·lacions com els animals estaven en bones condicions. Per aquest motiu van sol·licitar documentació relacionada amb l'activitat, en la qual van trobar diversos errors en les anotacions dels llibres de registre, certificats i controls administratius.

Els agents van comprovar que als registres no hi havia anotacions des del passat mes d'abril, i que les anotacions fetes els anys anterior sembla que estaven fetes el mateix dia, constatant que corresponien amb anotacions d'animals morts entre els anys 2016 i 2017, tots amb el mateix nom i sense cap identificació de microxip.

Van trobar cadàvers de gossos enterrats a la finca

Aquests fets van donar l'alerta als agents, que van procedir a realitzar una inspecció més acotada del recinte de la protectora. Als terrenys més allunyats van trobar moviments de terra sospitosos, així que el Seprona va procedir a excavar-los. Enterrats s'hi van trobar diversos cadàvers o restes de cadàvers de gossos. Els agents van recollir mostres perquè a la necròpsia es fes una anàlisi microbiològica, parapsicològica i toxicològica per tal d'obtenir informació sobre la mort dels animals.

La Guàrdia Civil va sol·licitar a la responsable de la protectora el seu consentiment per entrar i registrar l'habitatge ubicat dins del recinte de la protectora. La dona va accedir i els agents van dur a terme el registre amb la presència dels treballadors de la instal·lació com a testimonis. Durant l'escorcoll van trobar material divers relacionat amb l'activitat, material quirúrgic, microxips, cartilles sanitàries, medicaments i vacunes. Tot el material va quedar pendent per a la investigació per determinar-ne el seu ús.

Finalment, els agents de la Guàrdia Civil van detenir la responsable de la protectora com a presumpta autora de diversos delictes de maltractament animal amb resultat de mort, la qual va declarar a dependències de la Guàrdia Civil i va quedar a disposició del jutjat de guàrdia en funcions de Gandesa.

A més, amb la finalitat d'impedir que es continuessin cometent fets similars, es va sol·licitar la jutge la mesura cautelar supervisar l'activitat mercantil per part de l'administració competent, realitzant controls en referència a exportacions, registre d'animals, controls d'assistències veterinàries i altres normatives de protecció d'animals en centres d'acollida.