Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Multen l'empresa dels focs de la Festa Major de la Canonja per utilitzar petards caducats

Dimecres 15 d'agost La Canonja posava punt i final a 3 dies de Festa Major. El plat fort, un espectacle pirotènic que prèviament havia estat inspeccionat per la Guàrdia Civil

Imatge d'arxiu d'uns focs artificials
Imatge d'arxiu d'uns focs artificials | TarragonaDigital

 

 

Dilluns 13 d'agost la Canonja  donava el tret de sortida  a la seva Festa Major: tres dies de celebració, plens de música que acabaven el dimecres 15, a les onze de la nit, amb el tradicional espectacle pirotècnic amb què solen cloure les Festes Majors a Tarragona.

Segons ha pogut saber TarragonaDigital, l'empresa organitzadora de  l'espectacle pirotècnic  va patir un ensurt abans de començar. En una inspecció rutinària, els agents de l'Instituto Armado de la Guàrdia Civil van poder comprovar que dels 90 quilos de petards preparats per l'espectacle, uns vuit, aproximadament, estaven caducats, amb el corresponent risc que comporta treballar amb material explosiu en aquestes condicions.

En tractar-se d'un percentatge baix sobre la quantitat contemplada per a l'espectacle, els focs es van autoritzar però l'empresa organitzadora ha rebut una sanció  per part de la Guàrdia Civil.

Intervenció d'armes i explosius

Per què aquesta actuació la va fer la Guàrdia Civil i no els mossos o la policia local? La resposta està, com quasi tot, en el repartiment de competències a l'Estat. Una de les competències menys conegudes i que conserva la Guàrdia Civil a Tarragona, entre altres, és la intervenció d'armes i explosius. Traduït: per tenir una arma, sigui a casa o per caçar, i per treballar, o fer servir explosius amb voluntat festiva, com les pirotècniques, es necessita la corresponent autorització de la Guàrdia Civil.

Consultada la carta de serveis en vigor, fins a l'any vinent, de la Intervenció d'Armes i explosius, es pot contrastar que és la Guàrdia Civil la responsable d'expedir la corresponent llicència d'armes, així com la responsable de realitzar la corresponent inspecció allí on es realitzi qualsevol tipus d'acte amb material pirotècnic.

És d'esperar que, amb el que encara queda d'estiu per davant, i les festes que han de venir —com Santa Tecla a Tarragona i Misericòrdia a Reus— les inspeccions de la Guàrdia Civil es mantinguin.