Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Zelenski, Putin i vehicles de les tropes russes

La guerra a Ucraïna fa un gir sobtat

Canvia el curs del conflicte bèl·lic, quinze dies després de començar la invasió russa

Després de complir-se quinze dies de l'inici de la guerra d'Ucraïna, el seu curs ha canviat de forma sobtada amb el pas del temps. Així, un bon nombre de països europeus estan enviant material bèl·lic a Ucraïna de diferents maneres. Parlem d'uns mecanismes que van des dels avions més antics de Polònia a través dels Estats Units, al C-90 espanyol.

Els MiG-29 procedents de Polònia es canviaran per caces nord-americanes, i la raó no és cap altra que l'última tecnologia no la fan servir correctament, així que sempre és millor agafar una arma que puguis conèixer bé.

Imatge de les ruïnes de l'hospital infantil de Mariúpol després del bombardeig rus
La invasió russa a Ucraïna segueix deixant desenes de bombardejos a les ciutats ucraïneses | Cedida

El portaveu nord-americà de Defensa ha aclarit que si Polònia vol enviar avions de combat a Ucraïna, és «una decisió del seu propi Govern».

Ajuda procedent d'una base secreta per al país envaït

L'EUCOM (comandament europeu dels Estats Units) ja està parlant amb altres països, com el Regne Unit, sobre com serà el lliurament de recursos «per garantir que fem servir els nostres recursos amb la màxima eficàcia per donar suport als ucraïnesos de manera organitzada».

Des que va iniciar la invasió russa, fins a catorze països han enviat ajuda armamentística a Ucraïna, sabent que diversos d'aquests poques vegades havien enviat armes a un altre país.

A més a més, Ucraïna ha rebut ajuda de seguretat per part americana de 350 milions de dòlars. Aquesta quantitat ja s'ha lliurat al país envaït, només uns dies després que fos aprovat per la Casa Blanca.

Armes guerra Ucraïna
La guerra entre Rússia i Ucraïna acaba amb la vida de civils i militars | Europa Press

L'extensa llista de països que ja han enviat armes a Ucraïna la formen 20 països de la Unió Europea: la República Txeca, Polònia, França, Bèlgica, Alemanya, Suècia, Finlàndia, els Països Baixos, Dinamarca i Portugal. També ho han fet Itàlia, Romania, Croàcia, Eslovàquia, Luxemburg, Grècia, Lituània, Letònia, Estònia i Espanya.

El sistema C-90 espanyol ja ha arribat a Ucraïna

D'altra banda, el sistema espanyol C-90-CR-RB (M3) ja és a Ucraïna. Parlem d'un sistema d'arma de calibre 90 mm per a la infanteria format per diverses versions d'armes (C90-CR M3), CS90 (per atacar des d'un lloc tancat), C90 reutilitzable, un sistema de tub reutilitzable que pot disparar totes les municions de la família C90. I municions per a contra-carro, antibúnquer, doble propòsit, fumigen i sobrepressió.

També poden fer servir el visor nocturn VN38-C, que no necessita homogeneïtzació i s'acobla i desassembla al camp de batalla en escassos segons. A més, el VN38-C engloba òptiques intercanviables i pot ser utilitzat també per a vigilància amb 3/3 augments.

I és que és el menys pesat del món, 5,3 quilos. No té reculada, i és fàcil de fer servir. Així, es dispara des de l'espatlla amb un abast de 350 metres contra blancs puntuals i de 700 metres contra blancs d'àrea.

Imatge d'un soldat ucraïnés amb una arma a les mans
La guerra entre Rússia i Ucraïna és devastadora | GTRES

Aquest sistema C-90 ha estat creat per 'Instalaza', l'empresa espanyola amb seu a Saragossa que disposa de tres branques a Defensa. Són armament i munició, electrònica, comunicacions i TIC, i logística, auxiliar i serveis.

Armes europees enviades a Ucraïna

Entre els països que han enviat armes a Ucraïna hi ha els següents. En primer lloc, la República Txeca va prometre enviar 30 000 pistoles, 7000 rifles d'assalt, 3000 metralladores i diverses dotzenes de rifles de franctirador.

Imatge de les tropes russes apropant-se a Ucraïna
Rússia està fent que la població ucraïnesa visqui un veritable infern | Europa Press

També va prometre enviar un milió de cartutxos que tenen un valor de 7,6 milions d'euros. Així, a finals de gener, es va aprovar un lliurament solidari a Kíev de 4.000 projectils d'artilleria per valor d'1,5 milions d'euros. Això sí, aquesta partida encara no ha arribat al país atacat.

Per part seva, Polònia, ha assegurat que lliuraria milers de projectils d'artilleria, morters i llançagranades. A més, França també va enviar equips de defensa i suport de combustible. I Bèlgica enviarà 5.000 fusells automàtics i 200 armes antitanc, així com 3.800 tones de combustible.