A finals de desembre de 2019 es va descobrir un nou coronavirus causant de la malaltia respiratòria Covid-19. Des de llavors, el coronavirus ha deixat més de 59 milions de contagis i 1,4 milions de morts. I gairebé un any després, les autoritats sanitàries treballen per a trobar un tractament eficaç i prevenir els contagis.
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el ministeri de Sanitat han elaborat una guia amb tot el que has de saber del SARS-CoV-2. Com prevenir-ho, com actuar si et contagies, proves, contactes pròxims, etc.
Coronavirus: 12 coses que has de saber
Si sospites que tens el coronavirus o tens preguntes sobre com protegir-te a tu i als quals estan al teu al voltant, pots seguir aquesta guia elaborada per les autoritats sanitàries. Aquestes són les 12 coses que has de saber.
1. Què és el coronavirus?
El SARS-CoV-2 és un virus de la família del coronavirus causant de la malaltia respiratòria coneguda com a Covid-19. Va ser detectat per primera vegada a Wuhan, la Xina, el desembre de 2019, i ara com ara se sap que afecta sobretot els pulmons però també a altres òrgans vitals, especialment en persones majors, immunodeprimides i amb patologies cròniques.
Aquesta malaltia no té tractament més que alguns medicaments per a pal·liar els símptomes. Mentrestant, continua en marxa la carrera a contrarellotge per a trobar una vacuna que permeti immunitzar a la majoria de la població.
2. Com prevenir-ho
Les autoritats sanitàries estableixen cinc passos per a prevenir el coronavirus: rentar-se les mans sovint amb un desinfectant de mans a base d'alcohol, aigua i sabó, cobrir-se la boca i el nas amb el colze en esternudar, evitar tocar-se els ulls, la boca i el nas, mantenir almenys un metre de distància amb els altres, i limitar al màxim les reunions.
3. Quant de temps viu fora de les persones
Segons els estudis, el temps que el coronavirus roman en l'aire amb capacitat per a contagiar oscil·la entre tres hores i diversos dies. En les gotetes expulsades en parlar, tossir o esternudar resisteix tres hores, quatre hores en el coure (com les monedes), un dia en el cartó i en l'acer inoxidable i en el plàstic. Les últimes evidències demostren el paper crucial que juguen els aerosols (gotetes minúscules de saliva) en l'expansió del coronavirus en llocs tancats.
4. Si sospites que estàs contagiat
La ràpida explosió dels contagis va portar a les autoritats sanitàries a establir un protocol en cas de patir símptomes o haver estat en contacte amb una persona contagiada. Si és el teu cas, posa't en contacte telefònicament amb els serveis de salut, que valoraran el teu cas i et diran si has d'acudir o no a un centre sanitari.
Els símptomes més freqüents del coronavirus són febre, tos seca i dificultats respiratòries, juntament amb símptomes secundaris com a pèrdua d'olfacte i gust, mal de cap, fatiga i diarrea. Si tens símptomes i has estat en contacte amb un contagiat, aïllat. Si tens símptomes sense haver estat en contacte amb un contagiat, crida al servei de salut.
5. Com saber si has estat en contacte amb un positiu
Es considera contacte estret haver romàs a menys de dos metres d'un positiu o sospitosos durant un temps continuat. El concepte de contacte estret també està canviant, i depèn sobretot de l'ambient en el qual et trobis i si és un lloc obert o tancat, però es calcula que és a partir dels 15 minuts.
6. Conviure amb un positiu
Què passa si es contagia una persona de la teva mateixa unitat de convivència? La persona amb coronavirus ha de disposar d'una habitació d'ús exclusiu per a ell. És recomanable no compartir el bany amb la persona infectada i evitar coincidir amb el pacient en altres estades de l'habitatge per a complir la distància de seguretat.
En aquests casos és necessari extremar la higiene en la llar per a evitar nous contactes diaris. S'ha de prestar especial atenció a les superfícies que hagi pogut tocar la persona contagiada. Els residus contaminats d'un infectat són especialment perillosos. És imprescindible l'ús d'elements de neteja d'un sol ús i aïllar correctament i en bossa de plàstic les escombraries.
6. Test coronavirus: com és
El test per a detectar el coronavirus o prova PCR és una presa de mostres en el tracte respiratori de nas i faringe. Ho fa un sanitari de manera preventiva o davant la sospita d'un positiu, normalment en el centre de salut. Els resultats arriben en unes 24 hores, en les quals la persona ha de romandre en aïllament per seguretat.
7. Proves d'antígens
Recentment han aparegut les proves d'antígens, amb un avantatge i un inconvenient: els resultats arriben més ràpidament, encara que són menys fiables. La prova és semblada a la PCR, però s'ha d'introduir l'hisop pels dos orificis nasals, i després aplicar-lo a un reactiu i esperar 15 minuts.
8. Si confirmen que ets positiu
Si no tens símptomes o els símptomes són lleus les autoritats sanitàries et prescriuran aïllament domiciliari i extremar les mesures de prevenció. La majoria dels malalts es recuperen sense necessitat de tractament mèdic. Si els símptomes són greus, prescriuran l'ingrés hospitalari. La majoria de pacients greus es recuperen amb l'ajuda de mesures de suport per a alleujar els símptomes.
9. Com saber si t'has curat
Encara que el coronavirus ha causat moltes morts a tot el món, la veritat és que es curen moltes més persones de les que moren. Segons les autoritats sanitàries, un 80% dels malalts de Covid-19 es recuperen sense ingrés hospitalari. Segons el protocol, per a donar d'alta als positius es requereix dues preses de mostres respiratòries separades per la menys 24 hores, totes dues negatives.
10. Pots tornar a contagiar-te?
Encara que hi ha alguns casos que han plantejat molts dubtes sobre aquest tema, no hi ha evidències científiques que demostrin que un contagiat de coronavirus pot tornar a infectar-se una vegada superada la malaltia. El que sí que ha confirmat l'OMS és que els infectats poden continuar contagiant una vegada superada la malaltia, i demana mantenir l'aïllament durant dues setmanes després de l'aparició dels símptomes.
11. Doble infecció
L'arribada de la tardor i l'hivern posen en alerta als metges i les autoritats davant un possible col·lapse sanitari per la coincidència de la pandèmia del coronavirus amb l'epidèmia de grip. Els estudis científics diuen que la doble infecció és poc probable, però pot succeir, per la qual cosa la campanya de vacunació de la grip és més important que mai.
12. On trucar
Les comunitats autònomes van habilitar una sèrie de números de telèfon per a contactar amb els serveis mèdics en cas de sospita de patir coronavirus.
- Andalusia: 955545060
- Aragó: 061
- Astúries: 112
- Balears: 061
- Canàries: 900112061
- Cantàbria: 900612112
- Castella i Lleó: 900222000
- Castella-la Manxa: 900122112
- Catalunya: 061
- Comunitat Valenciana: 900300555
- Extremadura: 112
- Galícia: 900400116
- Madrid: 900102112
- Navarra: 948290290
- País Basc: 900203050
- La Rioja: 941298333
- Melilla: 112
- Ceuta: 900720692.