CCOO ha fet aquest dilluns una valoració positiva de la campanya de regularització dels treballadors del sector carni, però ha avisat que la Corporació Alimentària de Guissona encara té «entre 500 i 700 falsos autònoms». «Ens hem reunit amb la direcció i no entenem que una empresa tan important en volum de facturació i de personal no regularitzi aquesta situació, quan el sector va en una altra direcció», ha lamentat Vicente Canet, responsable d'Indústria Alimentària de CCOO.
El sindicat calcula que en dos anys s'ha aconseguit regularitzar un total de 7.263 treballadors del sector carni a Catalunya que venien prestant els seus serveis en forma de falsos autònoms o a través de falses cooperatives, quelcom que suposa una recaptació de 8,1 MEUR en concepte de cotitzacions a la Seguretat Social.
Una intensa campanya de regularització
Continuant amb les xifres facilitades per CCOO, Inspecció de Treball ha revisat 110 empreses a tot Catalunya –principalment a les demarcacions de Girona i Barcelona- amb una afectació a 120 centres de treball, fent aflorar aquests més de 7.260 falsos autònoms. «El punt d'inflexió va ser la regularització abans de l'estiu dels 1.580 treballadors del Grupo Jorge», ha reconegut Tomás Díaz, responsable de comunicació i política industrial de CCOO d'Indústria de Catalunya.
«L'objectiu final d'aquesta campanya de regularització ha estat que tots els treballadors del sector carni tinguin ara la protecció de la Seguretat Social, que estiguin sota el paraigua normatiu del conveni estatal i integrar-los directament a les empreses per a les quals estan treballant», ha enumerat el responsable de comunicació i política industrial de CCOO d'Indústria de Catalunya.
El sindicat considera que d'entrada s'han assolit plenament els dos primers objectius però reconeix que algunes empreses han posat en marxa «estratagemes» com la transformació de les antigues cooperatives en empreses de multiservei. «Això permet a la indústria càrnia elaborar un conveni d'empresa i pagar per sota del salari i condicions pactades en el sectorial», han criticat des de CCOO, que han avisat que hi estan a sobre i denunciaran aquestes pràctiques «ja censurades de manera pública per Govern i patronals». De fet, CCOO no descarta que en una segona etapa posi en marxa una campanya de denúncies per «cessió il·legal de treballadors».
L'empresa es pronuncia al respecte
L'empresa, però, ha volgut matisar aquesta informació, fent patent en un comunicat que «no es pot parlar de falses Cooperatives i de falsos autònoms quan les Cooperatives de Treball Associat estan reconegudes per la normativa vigent i són legals si s'ajusten a aquesta normativa».
A més, deixen clar que els sindicats «estan pressionant al sector carni» i que «posen a totes les empreses en el mateix sac, quan s'hauria de diferenciar les actuen incorrectament» d'aquelles que ho fan bé.
També han afirmat que, malgrat haver rebut actes d'infracció per part d'Inspecció de treball, aquestes «han estat impugnades» per sentències que reconeixien la legalitat de les cooperatives. No només això, sinó que a nivell nacional «s'ha creat la 'Taula de diàleg'» on participen patronals, sindicats i l'Administració, per tal «d'establir les futures normes d'actuació de les Cooperatives».
Per acabar, i en referència a la mateixa empresa, des de l'Àrea de Guissona afirmen que la plantilla «és de 5.000 empleats, 4.500 dels quals són treballadors assalariats», mentre que tan sols «un 10% són socis autònoms».
Prova d'això és que l'organització compta amb el «certificat de FIC sobre bones pràctiques», i on es deixa constància que compleixen amb els drets laborals i el comportament ètic de les condicions laborals.