Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla obert de manifestants abraçant-se a la concentració de treballadors d'H&M davant d'una de les botigues de la marca al Passeig de Gràcia

Novetats en l'ERO d'H&M coincidint amb la vaga arreu de l'Estat

La multinacional sueca retira les reduccions de jornada, però manté el miler d'acomiadaments

Novetats en el conflicte laboral entre H&M i els treballadors. En aquest sentit, els sindicats CCOO i UGT han assenyalat aquest dimecres que la cadena de roba sueca ha accedit a retirar les modificacions substancials de les condicions de treball, que incloïa reduccions de jornada. Tot i això, la companyia manté el miler d'acomiadaments previstos. Tot això, després de la reunió entre sindicats i empresa celebrada avui, coincidint amb la jornada de vaga convocada a tot l'Estat.

L'ERO que planteja H&M afecta 1.066 treballadors a tot l'Estat, 232 dels quals són catalans, una quarta part de la plantilla que té la cadena sueca a Catalunya. Així mateix, la multinacional vol tancar definitivament set de les 19 botigues que té a Catalunya, entre elles les del Portal de l'Àngel o la Rambla a Barcelona, la de Parc Central a Tarragona o la de la Fira a Reus.

A Catalunya, els sindicats han assegurat que l'aturada ha sigut un «èxit» amb el tancament del 90% de les botigues. Uns 200 treballadors s'han concentrat davant una de les botigues del gegant suec al Passeig de Gràcia per protestar contra un ERO que veuen «injust», «desproporcionat» i «obscè amb la classe treballadora». Les negociacions entre treballadors i empresa duraran fins al 23 de maig.

La plantilla celebra aquesta primera victòria

Els treballadors han celebrat el canvi de parer de la cadena de roba, ja que la voluntat de l'empresa era reduir els contractes de 40 hores a través de l'article 41 de l'Estat dels Treballadors. Els representants dels empleats havien rebutjat de pla aquesta modificació, ja que consideren que aquest canvi de contracte hauria creat una ocupació de 'baix cost' i hauria permès fer contractes amb jornades més reduïdes a les actuals.

En aquest sentit, Francesc Garcia, coordinador territorial de la Federació de Serveis de CCOO, ha assegurat que aquesta és «una novetat molt important» que s'ha aconseguit gràcies a «l'èxit de la vaga». Tot i aquesta primera victòria, Garcia ha afegit que la pressió «no s'acaba» fins que no es redueixin els acomiadaments i els tancaments de botigues.

Pel que fa als acomiadaments, l'empresa ha proposat pagar 33 dies per any treballat en indemnitzacions, una xifra que encara està lluny dels 45 dies per any treballat que reclamen les organitzacions sindicals. Els representants dels treballadors també exigeixen una prima en funció de l'antiguitat i una reducció en el nombre d'acomiadaments.