YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Hisenda preveu augmentar l'IVA de 2 serveis molt concrets

El Govern es troba en ple procés de negociació de la pujada de l'IVA i de l'IRPF

Imatge d'una mà d'una persona gran i diverses monedes d'euro
Hisenda vol augmentar l'IVA de dos serveis essencials privats | Pixabay

Els Pressupostos del 2021 es troben en plena negociació, però hi ha un assumpte estancat que donarà molts mals de cap als socis de govern: la pujada de l'IVA en alguns sectors.

 

La pujada de l'IRPF a les rendes més altes és una de les mesures que figura a la reforma fiscal que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van signar en el seu pacte de coalició i potser l'única que se salvi en els Pressupostos de 2021. A punt de ser ja una realitat, Montero i Unides Podem estan negociant si l'augment de l'IRPF afectarà les rendes per sobre de 130.000 euros anuals o si la línia es posarà per sobre de 150.000. Una pujada que només afectaria el 0,5% dels contribuents.

 

Pujada de l'IVA a sanitat i educació privada

La pujada de l'IVA, però, està sent més discutida. Montero vol pujar al 21% l'IVA dels serveis sanitaris i de l'educació privada, que ara mateix tributen al 2%. Aquesta mesura ja comença a tenir els seus detractors tant dins de la coalició de govern com en el mateix sector, ja que es gravaria a un 21% activitats tan essencials com els serveis de podòlegs, fisioterapeutes, odontòlegs, logopedes o educadors.

 

Lorenzo Amor, president de l'Associació de Treballadors Autònoms, ja ha advertit que aquesta pujada:«Augmentarà la despesa pública, l'economia submergida i ofegarà a molts autònoms. No són moments d'apujar impostos ni de gravar amb IVA activitats que fins ara estaven exemptes, ni podem prescindir de cap professional en l'àmbit de la salut enmig d'una pandèmia», ha expressat preocupat.

 

Unes mesures que podrien provocar una saturació en la sanitat pública

Però la idea no només té detractors externs, sinó que dins de la coalició d'Unides Podem alguns consideren que podria acabar afectant la sanitat i l'educació públiques. Per exemple, un encariment de les proves mèdiques a clíniques privades podria provocar una saturació encara més gran en la sanitat pública, la qual ja està saturada a causa de lapandèmia.

 

De la mateixa manera, acadèmies d'ensenyament i col·legis privats han denunciat la pujada de l'IVA, que asseguren que podria arribar a suposar la desaparició del sector.


Comentaris

envia el comentari