Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos personas caminando por la calle con mascarillas.

El desagradable efecte sota de la mascareta en què ningú va pensar

Les xarxes socials aclareixen l'origen de la pudor que molts estan notant aquests dies amb les mascaretes

Dues persones caminant pel carrer amb mascaretes.
Les mascaretes s'han convertit en un estri quotidià | EFE

Després de molta incertesa, les autoritats sanitàries han arribat al consens que la mascareta és un element fonamental per evitar contagis, i des del passat dijous el govern obliga per decret a usar-la en sortir al carrer. Amb el temps ens hem acostumat a elles, però hi ha un efecte inesperat que alguns descobreixen ara.

De fet, molts es queixen que són incòmodes, que irriten la zona de les orelles, que escalfen i fan pudor, que entelen les ulleres, però pocs havien manifestat un problema real en què algun no havien reparat: la mala olor no és de la mascareta, sinó de l'alè, com així ho han aclarit molts usuaris a les xarxes socials aquests dies.

L'halitosi o el mal alè és un problema que afecta moltes persones tot i que al tractar-se d'un problema vergonyós  està poc socialitzat i molt pocs ho reconeixen. Per això de forma inconscient molts havien pensat fins ara que la mala olor dins de la mascareta és del material de què estan fetes, però resulta que no.

Pel que fa a l'halitosi o mal alè, pot haver-hi diverses causes, i encara que algunes són fàcils de combatre, altres necessiten tractament mèdic. La majoria dels casos de mal alè tenen el seu origen en l'alimentació, ja que alguns elements com el cafè, la ceba o l'all, en ser digerits passen al sistema respiratori i afecten l'alè.

Això es pot veure agreujat per altres causes freqüents d'halitosi com el tabac, els compostos danyen les genives i produeix una olor desagradable. Alguns fàrmacs també poden produir aquest tipus de problemes, que poden agreujar-se per una mala higiene bucal. Per això és recomanable usar fil dental i raspallar-se les dents amb regularitat.

Mala higiene bucal

La majoria de les vegades el mal alè és causat per una mala higiene bucal, ja que al menjar queden partícules a la boca i el conducte alimentari i això afavoreix l'acumulació de gèrmens i mal alè. Quan això succeeix, sol formar-se una capa incolora i enganxosa formada per bacteris, la placa.

Els especialistes assenyalen que la causa de l'halitosi pot ser una recent operació a la boca per treure peces dentals, i que també pot ser provocat pels tonsil·lòlits, unes pedretes que es formen en calcificar els bacteris i restes de menjar en els racons de les amígdales. La sequedat de la boca és una altra causa freqüent del mal alè.

Segons l'Institut de Salut Carlos III, en una boca sana les restes cel·lulars passen a la saliva i són engolits i digerits ràpidament, de manera que els bacteris no tenen temps de realitzar la seva acció putrefactiva. La saliva té propietats antimicrobianes i evita el mal alè.