Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un empleat en un laboratori de Beijing, a la Xina, el 14 de maig de 2020

La segona onada del coronavirus ja té dates: «És inevitable»

Després de l'estiu el virus podria colpejar encara amb més força

Un empleat en un laboratori de Beijing, a la Xina, el 14 de maig de 2020
Es plantegen tres escenaris diferents després de l'estiu | ACN

Sis mesos per preparar-nos. Aquest és el termini que tenim. La segona onada de coronavirus  podria ser inevitable i cal estar preparats per quan arribi. Estem molt a prop de contenir l'actual brot de la Covid-19 i la gran pregunta ara no és quan arribarà la següent allau de contagis, sinó si quan ho faci serà igual de mortífera que aquesta o si serà encara pitjor. I aquest cop no ens podrem excusar dient que no sabíem la que ens venia a sobre.

El director per a Europa de l'Organització Mundial de la Salut  (OMS), Hans Kluge, avisa els ciutadans: «Estic molt preocupat per una doble onada. A la tardor, podríem tenir una segona onada de Covid-19 i una altra de grup estacional o xarampió».

Kluge crida a una població encara insuficientment immunitzada  a preparar-se per una segona pandèmia  encara més letal després de l'estiu. No es refereix a repunts esporàdics de la malaltia com els que podem observar aquests dies enlloc que s'han relaxat les mesures de confinament. Es refereix a un diluvi de contagis i morts similars o fins i tot pitjor a aquest que encara no hem superat.

Tres possibles escenaris després de l'estiu

És complicat predir què passarà amb la pandèmia. Els científics estudien l'evolució d'altres virus per fer comparacions. El més semblant és la SARS que va arribar a 30 països, va infectar a 8.439 persones i va matar de 812 pacients. La Covid-19 porta 5.453.784 contagis, 345.886 morts a tot el món i no sembla que hagi de contenir-se a curt termini.

El primer escenari possible que es planteja és una sèrie de pujades i baixades dels contagis  d'una magnitud similar al que ja hem passat que es repetirien a la primavera i la tardor de 2020 i 2021. El segon és el més catastròfic. Un patró idèntic al de la pandèmia de grip espanyola de 1918. Un primer avís, l'actual, seguit sis mesos després per un brot devastador molt més gran que a més no significaria el final de la malaltia.

L'últim i més improbable és que després d'aquesta primera onada de contagis la Covid-19 vagi desapareixent  a poc a poc fins a quedar controlada d'una manera natural. El que si sembla clar és que, si no es troba una vacuna efectiva el virus seguirà amenaçant un mínim de divuit mesos o dos anys.