Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oficina de treball

Has de complir aquests requisits del SEPE per prorrogar l'ajuda de l'atur: pren nota

Si compleixes aquests requisits, et pots beneficiar d'una pròrroga en aquest ajut del SEPE

A més de l'atur, hi ha una altra ajuda del SEPE per poder cobrar una prestació econòmica. Es tracta del subsidi per desocupació que, de fet, és dins de les ajudes més comunes ofertes per l'organisme.

El subsidi per desocupació està orientat a les persones que es troben en situació de desocupació i tenen càrregues familiars. Es tracta d'una prestació econòmica no contributiva que obtenen els ciutadans sense feina que no han cotitzat el període mínim.

A més de les persones que no han cotitzat prou a la Seguretat Social, també la poden rebre aquells ciutadans que han gastat l'atur o la prestació contributiva. Però, per accedir-hi, cal complir uns requisits.

Subsidi per desocupació, una ajuda regulada

El subsidi per desocupació és un ajut que està regulat per la Llei General de la Seguretat Social.

Foto d'uns bitllets de 20 i 50 euros.
El subsidi per desocupació està regulat per la Llei General de la Seguretat Social | Getty Images

Dins aquesta queda establert que la seva durada màxima pot ser de 18 mesos. D'altra banda, la quantia és la corresponent al 80% de l'IPREM.

D'altra banda, garanteix les cobertures ofertes per la Seguretat Social. És a dir, assistència sanitària, així com cotització per a la jubilació de tota la unitat familiar que la rebi.

Requisits per sol·licitar una pròrroga

En cas que necessitis sol·licitar una pròrroga del subsidi per desocupació, cal tenir en compte que has de complir una sèrie de requisits ja establerts. Conèixer-los és important per conèixer si hi pots accedir o no.

1. No esgotar la durada màxima

En primer lloc, si el que necessites és sol·licitar una pròrroga d'aquest ajut, un dels requisits fonamentals és que no pots haver esgotat la durada màxima. És a dir, els 18 mesos establerts.

2. Mantenir les condicions d'inici

D'altra banda, per sol·licitar la pròrroga has de mantenir les condicions inicials per les quals vas sol·licitar l'ajut en primer lloc. És a dir, la condició de desocupació, així com la càrrega familiar.

Foto d'una oficinad el SEPE
Per augmentar la seva durada cal complir una sèrie de requisits | Catalunya Diari Tips

3. Ingressos familiars

Pel que fa als ingressos del nucli familiar, aquests no han d'haver estat més grans del 75% del Salari Mínim Interprofessional o SMI en cap mes des que vas començar a percebre el subsidi per desocupació.

Quan i com cal presentar la sol·licitud

En el cas que compleixis amb tots els requisits necessaris, sí que podràs demanar la pròrroga. Per fer-ho, heu de presentar la sol·licitud l'endemà que s'esgoti el període semestral i després dels 15 dies del pagament de l'última mensualitat.

Això ho podràs fer telemàticament a través de la Seu Electrònica del Servei Públic d'Ocupació. Per això, necessitaràs Certificat Digital, Cl@ve o DNI electrònic.

Si els manques i els ingressos han variat respecte als indicats, així com si s'ha sumat un nou membre a la família, has d'anar a una oficina del SEPE. Per fer-ho, cal aconseguir cita a través de la web o per via telefònica.

Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.
La sol·licitud es pot fer per via telemàtica o presencial | Getty Images

La prestació del subsidi per desocupació augmentarà la seva quantia el 2023

Una de les novetats pel que fa al subsidi per desocupació és que, a partir del proper 1 de gener del 2023, la quantia augmentarà fins als 480 euros mensuals. És a dir, el 80% de l'IPREM.

Els treballadors que han treballat a jornada parcial o mitja jornada obtindran l'ajuda també de forma parcial. És a dir, si es treballa a mitja jornada, per exemple, aconseguirem un subsidi del 50% o 240 euros al mes.

Ara que coneixes els requisits que has de complir per poder sol·licitar una pròrroga del subsidi per desocupació del SEPE, només queda comprovar si els compleixes per poder-ho fer. En cas afirmatiu, només queda acudir a l'oficina o formalitzar-lo via web per beneficiar-te'n.