Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'un agent de Policia i una altra de cotxes circulant per una carretera

Posa't alerta si reps una multa com aquesta: mitja Espanya en alerta ara mateix

La DGT ha avisat d'una nova estafa per a la qual els delinqüents fan servir falses multes per a robar a les víctimes

En els darrers mesos s'ha detectat un augment significatiu a les estafes relacionades amb falses multes de trànsit. Els estafadors estan utilitzant el nom de la Direcció General de Trànsit (DGT) per enganyar els ciutadans i obtenir diners de manera fraudulenta.

El phishing és una de les tècniques preferides pels delinqüents per dur a terme aquestes estafes. El mètode es basa a suplantar la identitat d'un organisme o empresa per generar confiança a la víctima. No obstant això, l'objectiu és robar la seva informació personal.

En què consisteix l'estafa de les multes de trànsit

La nova estafa sobre la qual alerta la mateixa DGT utilitza el phishing, a través de missatges de text. Als SMS s'indica als conductors que tenen una suposada multa que han de pagar en 24 hores.

Muntatge amb una noia sostenint a la mà un telèfon mòbil i uns bitllets de 50 euros
Els estafadors envien un SMS buscant que la víctima pagui al moment | Ptnimages, Leung Cho Pan

Es pot veure que la sanció es va imposar els primers dies de juny, depenent del moment en què arriba el missatge. En el text, els estafadors adjunten un enllaç, on suposadament es poden veure més detalls.

Els conductors solen caure al parany perquè creuen que han d'abonar la sanció ràpidament. L'SMS s'envia com a suposat últim avís, abans que pugi l'import de la multa. Altres missatges, per la seva banda, diuen que cal pagar aquell mateix dia.

La DGT mateix ha alertat d'aquest succés a través de X (abans Twitter). Afirmen que aquests missatges són falsos i que només busquen quedar-se amb les dades bancàries dels usuaris.

Senyals d'alerta per evitar caure en el parany

Per evitar caure en aquesta estafa, és important estar atent a certs senyals d'alerta:

  • Adreça de correu electrònic: la DGT mai enviarà multes a través de correus electrònics no oficials. Verifica sempre la direcció del remitent.
  • Enllaços sospitosos: no feu clic a enllaços inclosos en correus electrònics o missatges de text. Al seu lloc, visita el lloc web oficial de la DGT directament.
  • Sol·licituds d'informació personal: la DGT mai no us demanarà que introduïu dades personals o bancàries a través d'un correu electrònic o missatge de text.

Per protegir-vos d'aquest tipus d'estafes, seguiu aquests consells:

  • Mantingues el teu programari actualitzat: assegura't que el teu sistema operatiu i programes de seguretat estiguin sempre actualitzats.
  • Fes servir contrasenyes segures: Utilitza contrasenyes fortes i canvia-les regularment.
  • Desconfia de missatges no sol·licitats: si reps un missatge inesperat, verifiqueu la vostra autenticitat abans de prendre qualsevol acció.
Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una persona conduint un cotxe i al capdavant el logotip de la DGT
La DGT recorda que mai no enviarà una multa per aquesta via: és una estafa | DGT, Pexels, Jackson David

Què fer si reps un missatge sospitós?

Des de la DGT també recorden que mai no enviarà una sanció per SMS o email. Per la seva banda, farà servir els canals oficials. És a dir, el correu postal o l'adreça electrònica viària. A més, recordeu que, en el cas de rebre un missatge d'aquest tipus, és molt important no fer clic mai a l'enllaç, ja que es tracta d'una estafa.

D'altra banda, també indiquen que les institucions o organismes públics mai no sol·liciten informació personal per SMS o email. Per això, si reps aquest tipus de missatge el millor és desconfiar, ignorar-lo i consultar els canals oficials en cas de dubtar si és o no una estafa.