Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona tossint al carrer.

Hi ha un efecte després d'haver passat la covid que milers de persones tenen i no ho saben

A Espanya, aproximadament 500.000 persones tenen coronavirus persistent

La pandèmia està causant molts problemes entre la població. A més del que suposa caure contagiat de coronavirus, amb les consegüents molèsties que comporta a l'organisme, hi ha vegades que la covid deixa seqüeles.

Avui exposem un tema que no s'ha abordat gaire als mitjans, però cal donar-li importància per la quantitat de persones que la pateixen. Ens referim a la covid persistent, que afecta centenars de milers de persones a Espanya.

Si bé la majoria passa el virus de forma lleu o asimptomàtica, hi ha casos en què aquest ataca amb violència el malalt, que acaba patint-ne les conseqüències.

Un home amb mascareta mirant per una finestra
La covid persistent és una malaltia que afecta centenars de milers d'espanyols | GTRES

 

500.000 persones afectades per la covid persistent a Espanya

Al nostre país, unes 500.000 persones s'han vist afectades per la covid persistent. Parlem d'un 10% dels infectats de coronavirus. Malgrat tot, molt poques persones saben del cert que ho pateixen.

Afirmem això perquè la majoria de gent no relaciona els símptomes que té des de fa mesos, generalment lleus, amb haver passat el coronavirus.

Per tant, els sanitaris, entre els quals hi ha metges, infermers o farmacèutics, han tingut una iniciativa. Volen fer front a aquest problema tan seriós i per això han elaborat un document amb diferents consells per a saber com s'ha d'actuar si es pateix aquesta afecció.

Una noia amb una mascareta a l'aire lliure
La covid persistent afecta unes 500.000 persones al nostre país | Pixabay

Aquest escrit, que es titula 'Consens per a l'abordatge de pacients amb símptomes lleus de la covid persistent', ofereix les claus principals per a saber què he de fer si patim aquesta afecció, que, avui dia, deixa més dubtes que certeses.

Els autors del text expliquen què és la covid persistent. Per exemple, diuen que és un tipus de covid en què la simptomatologia té una relació causal i temporal amb el diagnòstic d'una infecció anterior al virus.

«És fonamental abordar de manera integral» aquesta afecció del coronavirus

I és que hi ha més de dos-cents símptomes d'aquesta afecció, i, tot i que molts no són greus, es poden allargar en el temps i afectar-nos, de mitjana, durant mig any.

Hi ha certs símptomes que podríem tenir de per vida. Parlem de palpitacions, síncopes, taquicàrdies, febrícula, calfreds, malestar general, anorèxia o trastorns neurològics (cefalees, ansietat, fòbies...), entre d'altres.

Si bé no tots són de gravetat extrema, aquests símptomes provoquen un canvi forçós en la vida dels malalts i poden anar a pitjor amb el temps. María Eugenia Díez, coordinadora del col·lectiu COVID Persistent a Madrid, explica a Telecinco que «és fonamental abordar de manera integral aquesta afecció del coronavirus». A més, recalca que habitualment els problemes arriben després de superar la covid, no mentre s'està infectat.

Muntatge símptomes òmicron
Els símptomes de la covid solen ser molt variats | Catalunya Diari

Com que no existeix una definició precisa d'aquesta malaltia, dels espanyols que la pateixen, que en total s'estima que són 500.000, només 3.000 la tenen diagnosticada.

Navidad Sánchez, de la Societat Espanyola de Farmacèutics Comunitaris i de Família (SEFAC), exposa que les farmàcies poden detectar qui ha passat el virus i té símptomes compatibles amb la covid persistent, com ara tos, cansament, dolor muscular o caiguda dels cabells.

Els malalts de covid persistent «continuen estant desemparats»

D'altra banda, la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG) apunta que al llarg d'aquesta pandèmia ha centrat les anàlisis a «aconseguir més informació sobre aquesta nova malaltia i així poder ajudar els afectats».

Una dona amb mascareta en un balcó
Els malalts de covid persistent «continuen estant desemparats» | Europa Press

La presidenta de l'entitat, Pilar Rodríguez Ledo, avisa que aquestes persones que els afectats de covid persistent «continuen estant desemparats». I lamenta que «estan subjectes a una gran variabilitat en l'atenció que reben».

A més, la doctora exposa que aquests símptomes acaben tenint una gran incidència en la salut mental dels malalts. Amb tot, podem dir que és un dels reptes a nivell sanitari més importants en l'atenció primària per als temps que venen.