Cada vegada es van fent més avenços i es van descobrint nous factors i malalties que poden suposar un risc afegit davant aquells pacients que diagnosticats amb la Covid. La hiperglucèmia, és a dir, el nivell elevat de glucosa en sang, n'és un d'ells, segons un estudi publicat per la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI), en el context del Registre Clínic SEMI-COVID-19.
L'objectiu principal d'aquesta investigació era avaluar l'associació que hi ha entre els nivells de glucosa en sang i la mortalitat hospitalària en pacients no crítics hospitalitzats amb coronavirus a Espanya. Així doncs, segons revelen les dades d'11.312 pacients la hiperglucèmia és un risc, independentment que el pacient tingués diagnosticada una diabetis prèvia o no.
El nivell de sucre, factor clau en la mortalitat
L'estudi firmat per un grup de 25 metges internistes, publicat a la revista 'Annals of Medicine', assenyala que la mortalitat per coronavirus va ser del 15,7% en aquells pacients que tenien menys de 140 mil·ligrams per decilitres (mg/dl) de sucre en sang, el nivell considerat normal. Una taxa de mortalitat que s'arriba a duplicar (33,7%) en aquells pacients que presentaven entre 140 i 180 mg/dl i que, en pacients amb més de 180 mg/dl de sucre en sang s'eleva fins al 41,1%.
Dels 11.312 pacients que recull l'estudi, un 18,9% tenia una diabetis diagnosticada i en ells, la mortalitat hospitalària, va ser del 20,4%, és a dir, aproximadament un 5% més que la població general. A més, aquest factor també es va associar amb la necessitat de ventilació mecànica, ingrés a UCI i mortalitat dels pacients. És per això, que el grup de metges internistes que firmen l'estudi conclouen que el nivell de sucre en el moment de l'hospitalització és un factor clau en la mortalitat independentment de l'edat i altres condicions prèvies que presenti el pacient.
En aquest sentit, el coordinador de la investigació i també del Grup de Diabetis, Obesitat i Nutrició de la Semi, Javier Carrasco, assenyala que «els pacients diabètics podrien necessitar intensificació del tractament en les primeres fases de la malaltia i en els pacients no diabètics podria ser necessari iniciar tractament».
Aquesta es tracta d'una de les 70 investigacions que s'estan realitzant actualment lligades al Registre SEMI-COVID-19, on es recullen les dades de més de 17.000 pacients infectats i on participen gairebé 900 metges internistes de 214 hospitals espanyols.