Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Quatre metges en un quiròfan realitzant una operació

Els metges catalans 'fan les maletes': 1.400 han marxat fora en els darrers dos anys

La Generalitat ha publicat una resolució per reactivar la contractació de metges i infermers en formació

Quatre metges en un quiròfan realitzant una operació
En dos anys han marxat prop de 1.400 metges fora de Catalunya  | Pixabay

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar aquest dissabte una resolució per reactivar la contractació de metges i infermers en formació, especialistes titulats en estats no membres de la Unió Europea i jubilats amb l'objectiu d'afrontar la pandèmia per la covid-19. Una mesura que ja va estar vigent durant l'estat d'alarma que va durar del 15 de març al 21 de juny. Una mesura d'urgència per fer front la segona onada de la pandèmia del coronavirus i que posa en evidència la feblesa de l'actual sistema sanitari.

Segons detalla Crònica Global, en els darrers dos anys Catalunya fins a 1.383 facultatius han realitzat peticions formals per treballar fora. De fet, tal com indiquen les dades de la 'Organización Médico Colegial (OMC), el territori català lidera la classificació de comunitats autònomes on els metges volen fer les maletes. Concretament, van ser 792 l'any 2018 i 591 l'any 2019. L'organisme ho calcula a partir de les peticions de certificats d'idoneïtat als col·legis provincials per anar a treballar a un altre lloc.

 

El Sindicat Mèdic de Catalunya ho considera una mesura «vergonyosa i irresponsable»

En aquest sentit, el secretari general del Sindicat Mèdic de Catalunya (Simecat), Àlex Ramos, considera que es tracta d'una mesura «vergonyosa i irresponsable». Assegura que suposa un «pegat inadmissible que juga amb vides» i que «parlar ara d'estudiants de sisè i posar en risc a metges més grans és una mesura temerària. I si cobreixen llocs de poca exposició i responsabilitat resultarà ineficaç».

En declaracions al citat mitjà, el doctor Ramos lamenta que ja es va alertar d'aquesta situació: «Fa molts anys que es parla d'una manca de professionals a Catalunya i ara toca improvisar lleis mal fetes, per no haver pres les mesures oportunes en el seu temps. Formar a un metge no es fa d'un dia per un altre». Això, segons el sindicat, mostra «un dèficit estructural terrible» del sistema sanitari català. A més, demana saber quins llocs de feina ocuparan «perquè pot suposar un fracàs total i pitjor el remei que la malaltia»

D'altra banda, explica que al conjunt d'Espanya falten prop de 7.000 metges especialistes i que aquesta situació empitjora per l'admissió d'extracomunitaris que «genera una bossa de metges penjats, evident mà d'obra barata, sense veu, hipotecada i venuda».

 

«Els nostres metges marxen a Europa, on els paguen millor»

El doctor Joan Gené, que ha liderat l'oposició en les dues darreres eleccions al Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) lamenta que «els nostres metges marxen a Europa, on els paguen millor» i que «existeix una fuga de metges». D'altres, marxen «per motius de formació perquè a hospitals dels Estats Units, per exemple, els projectes professionals són més atractius». No obstant això, reconeix que en aquests moments el que fa més falta és personal d'infermeria, rastrejadors i administració.