Una persona ensenyant la maqueta duna casa en miniatura i unes claus

La hipoteca que més et convé si busques casa i no vols pagar interessos extres

Aquesta és la hipoteca que més et convé si no vols pagar de més

Amb la pujada de la inflació i el cop recent dels bancs americans, el Banc Central Europeu (BCE) és el principal sector que té el punt de mira fixat en els preus dels habitatges. Així, els ciutadans darrerament miren amb tot detall els interessos abans de sol·licitar un préstec hipotecari a una entitat financera per adquirir una casa o pis.

I és que el fet de signar una hipoteca és un dels moments més importants, a nivell econòmic, que pot tenir una persona. Sí, perquè els titulars saben que contrauran un deute que els durarà uns 23 anys, el termini mitjà a Espanya segons l'INE. Per això, el més important és conèixer i diferenciar els tipus d'hipoteques que ofereixen els bancs.

Quins són els tipus d'hipoteca que hi ha?

Els bancs ofereixen tres tipus d'hipoteca: les fixes, les variables i les mixtes. Aquestes es diferencien, principalment, en els interessos que es tornaran.

A les hipoteques fixes, els interessos són constants, és a dir, si es fixa un percentatge és el que es mantindrà fins que se saldi la hipoteca i sempre es pagarà el mateix.

Dues persones donant-se la mà després de signar un contracte al costat de la figura d'una casa i bitllets d'euros
Els bancs ofereixen tres tipus d'hipoteca: fixa, variable i mixta | Getty Images

A les hipoteques variables, és tot el contrari. El tipus d'interès que t'aniran cobrant canvia, per tant, no sempre pagaràs el mateix. Se segueix un índex de referència, el més habitual és l'euríbor a 12 mesos, i se li suma un diferencial.

I finalment hi ha les hipoteques mixtes, que és una barreja de totes dues. Durant els primers anys pagaràs un tipus fix d'interès fix i després del termini que s'hagi estipulat pagaràs un interès variable.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Quina hipoteca és la millor per signar ara?

Els bancs, amb la pujada de l'euríbor per la pujada dels tipus d'interès del Banc Central Europeu, intenten millorar les seves hipoteques variables perquè els consumidors escullin aquest tipus d'hipoteca i van encarint les hipoteques a tipus fix.

Per culpa d'això, les persones es pregunten què és millor, si pagar una mica més sabent que la quota és estable per sempre o arriscar-se i pagar menys al principi amb un tipus variable i arriscar-se que l'euríbor no pugi gaire.

Els experts recomanen que la població es decanti per una hipoteca fixa si no tenen una bona capacitat econòmica i no volen que l'Euríbor els afecti. Tot i que, amb l'arribada de les hipoteques mixtes, l'escenari canvia una mica.

Muntatge amb una imatge de gent caminant pel carrer i unes mans amb bitllets
Si no tens una bona capacitat econòmica és millor una hipoteca fixa | España Diario TIPS, Getty Images

I és que aquestes permeten pagar uns interessos menors als de les hipoteques fixes, sense tenir tant de risc com en una hipoteca variable. Això és perquè hi ha una sèrie d'anys en què els interessos no poden variar. De fet, és la hipoteca que recomanen molts experts ara, però això sí, sempre valorant la situació personal.

Aquelles persones a qui convé és a les que tenen una capacitat d'estalvi alta. Sí, perquè la millor manera de pagar menys interessos és aprofitar els anys en què el preu no varia per estalviar i poder amortitzar la hipoteca abans d'hora.

El març de 2023, les últimes dades disponibles de l'Institut Nacional d'Estadística, deia que el 36,10% dels que van contractar una hipoteca per comprar un habitatge van escollir una hipoteca amb un interès variable i el 63,90% van optar per una de tipus fix.

L'any 2022, la majoria de les hipoteques contractades van ser d'interès fix, és a dir, un 70,90 %, el percentatge més alt de la història a Espanya. Tot i això, aquests mesos les de tipus variable estan guanyant terreny per l'encariment dels interessos fixos.