Atenció al pròxim gran objectiu dels inspectors d'Hisenda. Molta probablement, l'Agència Tributària podrà sol·licitar i revisar els llibres comptables dels autònoms i les pimes. Ho farà quan dugui a terme una comprovació d'algun impost, com ara l'IVA.
Estem parlant d'una pràctica que no agrada gens als assessors fiscals perquè no estava exposada a la llei. De fet, aquests llibres tan sols es demanaven a les comprovacions totals que feien des d'Hisenda.
Així s'indica a l'esmena que han registrat el PSOE i Unides Podem (UP) en el projecte de llei que modificarà la directiva europea de cooperació administrativa fiscal. El govern espanyol vol treure profit d'aquesta normativa i així donar via lliure a Hisenda en aquestes comprovacions limitades.
Hisenda té via lliure per demanar els llibres comptables d'autònoms i pimes
Estem parlant d'uns processos habituals a Hisenda. Per exemple, com és el cas de les limitades, els autònoms requereixen un o diversos períodes d'un impost. Sol·liciten la informació del tercer trimestre de l'IVA previ per conèixer si les deduccions han estat ben executades o si tots els ingressos han estat declarats.
En aquests casos normalitzats en el procés de la inspecció, «és fonamental la comptabilitat de l'empresa, perquè és el seu diari, on apareixen totes les operatives i es poden detectar desenes d'irregularitats diferents d'aquella que s'estava comprovant», raona José María Mollinedo, secretari general del sindicat de tècnics d'Hisenda (Gestha).
«Fins ara, els tècnics ja sol·licitàvem els llibres i la majoria d'assessors no oposen resistència, perquè el fet d'entorpir la comprovació fa que la inspecció vagi a més. No obstant això, la veritat és que la llei no recollia la possibilitat de sol·licitar aquests llibres expressament i s'hi podien oposar legalment», prossegueix.
Podrà demanar els llibres registre en comprovacions d'un impost
Només cal esperar per conèixer si aquest projecte de llei tira endavant i així Hisenda podrà demanar lliurement aquests llibres comptables del negoci en qualsevol tipus d'actuació.
Segons en diu el text: «En el procediment de comprovació limitada, amb l'objectiu de millorar-ne l'efectivitat, es reconeix la facultat de l'Administració tributària de comprovar la comptabilitat mercantil, només per constatar la coincidència entre allò que hi figuri i la informació en poder de l'Administració».
Des d'Hisenda estan molt acostumats a revisar aquest tipus de comprovacions i s'hi pot inspeccionar qualsevol dels tributs en els darrers quatre anys. Això sí, no és estrany que «una revisió parcial acabi en una inspecció molt més profunda del negoci si es detecten irregularitats més grans d'aquelles que s'estaven buscant al principi. Per això ajuden els llibres comptables, perquè s'hi poden detectar desenes de qüestions», continua Mollinedo.
Els motius pels quals Hisenda fixa la seva investigació en un negoci
Entre els negocis que es miren amb lupa, hi ha alguns que presenten discrepàncies entre allò que es declara i allò que Hisenda sap per les bases de dades. «Quan nosaltres incloem en aquest pla un contribuent, és perquè té una discrepància important», va exposar el secretari general de Gestha, José María Mollinedo.
Com més discrepàncies presenta el contribuent, «més possibilitats tindrà de ser trucat. És així de senzill. Molt més tenint en compte l'escàs nombre d'efectius que hi ha i el temps de treball que recau sobre cadascun. No és possible investigar tothom, però sí que es pot fer una tasca de conscienciació i centrar-se en les discrepàncies més rellevants», conclou Mollinedo.