persona comptant diners

Hisenda avisa: els pensionistes que pagaran fins a 1.400 euros més d'impostos el 2023

La pujada de les pensions incrementa l'IRPF

Ha estat una de les notícies més esperades del 2023 i la que més alegries i esperances ha donat als pensionistes i jubilats. Aquest any, les pensions públiques han experimentat una pujada del 8,5%. El Govern va prendre aquesta decisió com una mitjana per compensar la pèrdua de poder adquisitiu a les famílies que ha ocasionat l'elevada inflació.

Tot i això, no tot són bones notícies. Aquesta abundant pujada també farà que s'incrementi l'impost sobre la renda de les persones físiques o IRPF. Els beneficiaris ho hauran d'abonar com a part de la declaració que correspongui a l'exercici de 2023.

Aquests són els pensionistes que pagaran prop de 1.400 euros

La pensió màxima ja està per sobre dels 42.000 euros bruts anuals. Per això, l'increment de l'impost aquest any rondarà els 1.360 euros per a aquells que se'n beneficiïn.

Així ho han reflectit els càlculs realitzats pel Consell General d'Economistes i elEconomista.es. D'aquesta manera, la despesa extraordinària per la pujada de les pensions tornarà a l'Estat com a impost sobre la renda.

Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.
L'increment de les pensions un 8,5%, farà que pugi l'IRPF. | Getty Images

Les prestacions públiques experimenten fortes millores

D'altra banda, la prestació mitjana dels assalariats, és a dir, la major part dels pensionistes que van cotitzar al llarg de les seves vides laborals al Règim General ha millorat també de manera quantiosa.

Aquest 2023, aquesta pensió pública mitjana ha pujat fins a situar-se per sobre dels 21.300 euros anuals. Així ha passat a causa de l'augment del 8,5% recollit als pressupostos generals de l'Estat i que es farà palès a partir del mes de gener.

Això es tradueix en més impostos

Tot i la bona notícia, la propera declaració podria ser interessant. En primer lloc, es preveu que l'increment de l'impost arribi als 600 euros. A més a més, es pot arribar a declarar per IRPF prop de 2.650 euros.

El tram més proper a la pensió màxima sumarà més de 1.000 euros per IRPF a la declaració. Succeeix per haver aconseguit una pujada de prop de 3.000 euros per la indexació de les pensions públiques a la inflació mitjana.

Els jubilats que es trobin en aquest tram, per tant, abonaran més de 7.000 euros a l'Agència Tributària. Al tram màxim també ascendirà aquesta partida per sobre dels 8.000 euros.

Foto d'uns bitllets de cinquanta euros sortint d'un caixer.
La pensió neta incrementarà, per la qual cosa la mesura serà efectiva. | Getty Images

Els ingressos per a l'Estat també seran més grans

El tipus mitjà que es va aplicar a les pensions a la declaració del 2021 va ser una mica superior al 15%. Després d'aplicar aquest percentatge sobre el cost de la pujada, de manera aproximada, que és de més de 13.000 milions d'euros, la millora de les arques de l'Estat seria de 2.000 milions.

Així queden els càlculs, després de descomptar les prestacions exemptes de declaració, portades a terme per Gregorio Izquierdo, el director general de l'Institut d'Estudis Econòmics.

La pujada de les pensions és polèmica

Des del think tank associat a CEOE, indiquen que: «El Govern s'ha preocupat més d'actualitzar les pensions, és a dir, la partida de la renda, que no pas de la progressivitat en fred que provoca pagar més impostos amb un menor poder de compra».

El cas de progressivitat en fred més extrem seria el dels pensionistes, ja que són els que més pujada han aconseguit. Els experts de Previsió Sanitària Nacional reflexionen que la càrrega impositiva més gran continua minvant el seu poder adquisitiu.

Tot i això, malgrat les opinions trobades i polèmiques a part, des de CGE també han volgut ser clars respecte a la pujada de les pensions. D'aquesta manera, indiquen que:

«Tots els pensionistes cobraran més pensió en termes nets que la que cobraven abans de la revaloració, encara que hagin de pagar més impostos, i per això surten guanyant»

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp