Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una oficina amb el logotip d'Hisenda, una dona amb gest de sorpresa i al cercle, uns bitllets d'euro

Hisenda avisa que es quedarà la devolució de la renda d'alguns contribuents

En alguns casos, Hisenda es pot quedar amb l'import de la devolució sense que puguis evitar-ho de cap manera

La declaració de la Renda sempre ve acompanyada de diferents dubtes i preguntes per part dels contribuents. Una de les que més es repeteix és quan ingressa Hisenda la devolució en cas que aquest hagi estat el resultat.

Cal destacar que l'Agència Tributària compta amb sis mesos per fer aquest ingrés. Tot i això, els dubtes es multipliquen quan la devolució no arriba. En aquest cas, Hisenda ha pogut tenir alguna raó per embargar l'import que correspongui.

La raó per la qual Hisenda es pot quedar amb la devolució de la Renda

Aquests motius poden ser diferents segons el cas i sempre es poden consultar a la web de l'Agència Tributària. Tot i això, el més habitual és que l'organisme estigui comprovant les xifres declarades.

També pot passar que hagi vist que el contribuent té algun deute pendent amb una administració pública, amb Hisenda o un deute privat reconegut judicialment.

De manera general, aquestes solen ser multes de trànsit, encara que en aquest cas l'Agència Tributària no sol executar l'embargament. La raó és que, per això, hi ha d'haver un requeriment de cobrament per part de l'Ajuntament, de la DGT o de la Guàrdia Civil.

Què fer si es produeix aquest embargament

Això sí, cal tenir en compte què pot passar en el cas que Hisenda embargui l'import que correspongui de la devolució a la declaració de la Renda. En aquest sentit, cal destacar que el contribuent no hi podrà fer res.

Per contra, rebrà una notificació del que ha passat i del motiu, així com un requeriment per arreglar els possibles errors o pagar els deutes amb els interessos que corresponguin.

Això és el que passa si tot és un error d'Hisenda

D'altra banda, en cas que la devolució no s'efectuï a causa d'un error o problema de l'Agència Tributària, caldrà abonar l'import. Anirà acompanyat dels corresponents interessos de demora.

Com recordeu des de l'OCU, aquest import canvia segons l'exercici. En aquesta declaració del 2024, es continuen aplicant els interessos previstos per al 2023. És a dir, el tipus d'interès legal dels diners vigents és del 3,25% i el de demora el 4,0625%.