Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Façana d'una oficina de l'Agència Tributària

Hisenda envia un avís seriós als usuaris de Wallapop i altres pàgines

Hisenda alerta sobre les compres i vendes en plataformes com Wallapop

Hisenda s'ha proposat controlar les operacions de compra i venda a diferents plataformes. Principalment a Wallapop, eBay, Vinted o Milanuncios. El Govern entén que aquestes transaccions han d'estar subjectes a una tributació, encara que amb excepcions lògiques.

Aquestes pàgines van sorgir més d'una dècada per facilitar la compravenda d'articles de segona mà. Uns usuaris podien obtenir uns ingressos extres, mentre que els altres gaudien d'un producte usat a un preu inferior al del mercat. Amb el temps s'han anat multiplicant aquests tractes, i així el moviment de diners.

En vista d'això, Hisenda ha decidit prendre mesures. Adverteix que quan les vendes siguin regulars i amb una gran quantitat d'ingressos caldria tributar-les. Per això és necessari que la quantitat de diners obtinguts per aquestes operacions superi el salari mínim interprofessional.

Si és així, entenen que s'està duent a terme «una activitat econòmica». Per tant, la persona que posa a la venda aquests productes s'hauria de donar d'alta com a autònom i declarar l'IVA. Us obligarien a complir amb una sèrie de requisits, igual que passa amb qualsevol professional independent.

A més, els venedors de Wallapop i de la resta de plataformes han de declarar qualsevol operació que impliqui un guany patrimonial. Això passa quan el preu de venda del producte sigui superior del que es va comprar.

Imatge d'una persona amb ordinador.
Hisenda estarà molt pendent de les operacions en Internet, sobretot en Wallapop. | Pixabay

No és una situació que es repeteixi massa sovint, encara que es pot donar. Sobretot a l'àmbit del col·leccionisme i de la restauració.

En cas que es produeixin aquestes circumstàncies caldrà incloure el guany a la base imposable de l'estalvi de l'IRPF. Això sí, a Hisenda recorden que hi ha diferents gravàmens en funció de la quantitat que s'ingressi. Fins als 6.000 euros s'aplicaria el 19%, mentre que fins als 50.000 euros seria del 21%.

Podria assolir el 23% d'IRPF si es superen els 50 000 euros d'ingressos, cosa que tampoc no és gaire freqüent.

Però el venedor no només tindrà una sèrie d'obligacions en aquestes transaccions. Els compradors han de tenir en compte l'impost sobre transmissions patrimonials, que es liquida al model 600. Al marge del valor del producte, el tipus impositiu se situa en el 4%.

Muntatge amb fotos de bitllets i amb una targeta de crèdit.
L'Agència Tributària vigilarà el moviment de diners en les plataformes de comerç electrònic. | Unsplash

Això sí, hi ha bonificacions i exempcions en articles amb un preu per sota dels 500 euros. Insisteixen sempre en la necessitat de desar les factures o tiquets.

Tota aquesta informació arriba quan tot just queda un mes perquè comenci la campanya de la declaració de la Renda 2021. I a això se li uneix la proliferació de plataformes en línia on es poden comprar i vendre tota mena d'articles de segona mà.

Hisenda té un clar objectiu amb aquest seguiment

Hisenda sempre està molt pendent de qualsevol moviment o operació que es pugui sortir de la rutina. El mateix passa amb les transaccions de diners molt elevades o que es produeixin amb massa regularitat.

El que busca amb tot això és fer un seguiment dels negocis telemàtics que impliquin alguna cosa més que una simple venda entre particulars. En molts casos detecten com es pot dur a terme una activitat econòmica camuflada per evitar el pagament de certs impostos.

Volen deixar clar que les petites vendes entre dues persones no impliquen cap risc. El gran problema és quan les quantitats de les operacions són massa elevades i contínues en el temps.

Cal recordar, a més, que Hisenda arrenca la campanya de la Renda el pròxim 6 d'abril i finalitzarà el 30 de juny. Si ets un venedor assidu de Wallapop, eBay o altres pàgines semblants, t'adverteixen del que has de fer per no cometre una il·legalitat.