Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez en una roda de premsa

Pedro Sánchez pren una nova decisió amb la guerra d'Ucraïna

Sánchez permetrà residir i treballar als refugiats ucraïnesos que han arribat a Espanya

La guerra d'Ucraïna està provocant que els governs europeus comencin a actuar davant l'actual crisi humanitària que estem vivint.


El conflicte bèl·lic no dona treva i és primordial que els mandataris de cada país posin en marxa ajudes dirigides, especialment, als civils ucraïnesos que ho han perdut tot, els quals escapen del seu país amb una mà davant i una altra darrere.


D'aquesta manera, Pedro Sánchez ha aprovat simplificar «molt» els tràmits perquè els ciutadans ucraïnesos puguin accedir «directament» a permisos de residència i treball a l'estat espanyol. 


El Consell de Ministres d'aquest dimarts ha donat llum verda a l'aplicació de la directiva europea de protecció temporal als afectats per la guerra d'Ucraïna i «n'amplia l'àmbit subjectiu» d'aplicació. 


La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha explicat que es podran acollir a aquest «mecanisme absolutament excepcional» persones de nacionalitat ucraïnesa «que fugen de la guerra», però també aquells que ja estiguessin a l'Estat abans del 24 de febrer «i no puguin tornar a Ucraïna».


A més, també s'hi podran acollir nacionals de tercers països que estiguin residint legalment a Ucraïna i ciutadans ucraïnesos que estiguin a Espanya en situació irregular. 


La mesura inclourà els cònjuges i els fills menors d'edat dels beneficiaris.

Refugiades del conflicte d'Ucraïna
Refugiats de la guerra entre Ucraïina i Rússia | Europa Press

Catalunya ha rebut, fins al moment, unes 1.200 persones refugiades per la guerra d'Ucraïna


Així ho ha informat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en una roda de premsa conjunta amb la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge. 


La Generalitat ha anunciat que preveu, de moment, oferir unes 2.000 places d'acollida residencial, tal com ha concretat Verge. 

A més, ha afegit que la majoria de persones refugiades a Catalunya són dones amb infants. Gran part d'elles ja tenen referents familiars o de persones conegudes al país que les poden acollir. La xifra s'espera que vagi augmentant durant els pròxims dies i setmanes.

Per altra banda, Plaja ha fet una crida a canalitzar els esforços de la ciutadania en les organitzacions professionals que operen sobre el terreny, a partir d'aportacions directes. Són les que tenen la capacitat d'identificar i detectar «les necessitats més urgents», i aconseguir el material localment, segons ha esmentat la portaveu.


 

La Generalitat espera anar podent adaptar el nombre d'instal·lacions i places segons com avanci el conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia, i en funció de les necessitats de les persones refugiades.