Valverde de los Arroyos

Un poble a tocar de Catalunya ofereix casa i feina a qui s'hi vulgui mudar

El poble ofereix el bar del poble perquè l'explotin

Alguns pobles d'Espanya fan tot el possible per evitar la marxa dels veïns. Des de fa dècades veuen com la seva població cau en picat i no aconsegueixen tornar-li la vida a aquests petits municipis. Ens trobem davant de territoris amb una mitjana d'edat molt elevada, gairebé sense relleu generacional.

Davant d'aquesta situació, de vegades els ajuntaments es veuen obligats a buscar alternatives originals. Amb força freqüència arriben a oferir habitatges a baix cost i fins i tot una feina a canvi d'arribar amb una família.

La despoblació comença a ser un problema força evident a més d'un poble d'Espanya, especialment als d'interior. I les mesures habituals, com els avantatges fiscals o la connexió a internet d'alta velocitat, no són suficients.

L'últim a llançar una proposta original ha estat el poble d'Aneto, a Osca. Es tracta del municipi que dona nom a la muntanya més elevada del pirineu aragonès i es localitza a tot just 15 quilòmetres de Montanuy. Actualment, com passa amb molts dels territoris de la zona, pateix una sagnia poblacional.

Tenen només 35 persones residint al municipi. Tot i això, disposen d'un centre d'infantil i un altre de primària, a més d'una aula d'escolarització per als menors de 2 anys. Tot un atractiu per a qualsevol família que vulgui residir en un lloc tranquil i sense l'angoixa de les grans ciutats.

Poble Aneto, Osca
El poble d'Aneto, a Osca | Ajuntament de Montanuy

Amb intenció de captar nous veïns i de mantenir les escoles obertes van engegar una campanya molt atractiva. Fa unes setmanes van treure a concurs el bar restaurant del poble. A més, oferien als interessats la possibilitat de llogar a un habitatge confrontant a l'establiment.

Aquest local hostaler, conegut com Nestuy, es troba al centre del municipi, al costat d'un hotel rural. Al contracte de lloguer, l'ajuntament revelava quins eren els seus plans amb aquest negoci. «Es pretén dotar Aneto del servei de bar i restaurant del qual actualment no té».

Destacaven que es tractaria d'un local força rendible, amb molta demanda a causa de la nombrosa presència de visitants. És habitual que per aquesta zona s'acostin turistes els caps de setmana, caçadors, aficionats als bolets, muntanyencs o senderistes. Una bona oportunitat que pot encaixar amb qualsevol persona aturada.

Al document assenyalen que aquest espai es compon de la zona de bar i d'un menjador de restaurant. A més, compta amb cuina completa, sala de descans, magatzem, lavabos i un habitatge adjacent d'ús exclusiu per a l'arrendatari.

Aquest apartament s'inclou en el preu del local i estarà destinat a la persona que l'arrenqui. És una casa de petites dimensions amb una habitació, un bany, una cuina i un saló menjador.

Griegos, Teruel
El poble de Griegos també ofereix casa i feina per guanyar població | Cedida

 

Cada poble intenta evitar la despoblació com pot

Aquest poble d'Osca posava a disposició dels interessats aquest establiment per 180 euros al mes. La despesa anual seria de 2160 euros més el 21% d'IVA. El contracte tindria una durada d'un any, malgrat que hi ha la possibilitat d'allargar-lo.

Seria qüestió que les dues parts arribessin a un acord per fer-ho. El període màxim de vinculació serien quatre anys.

En els darrers mesos s'han conegut propostes molt similars a altres pobles del país. És el cas de Griegos, a Terol. Oferien un lloc de treball i habitatge a les famílies que volguessin mudar-se al municipi.

El que buscaven era evitar el tancament de l'escola rural. Comptaven amb nou alumnes, i per conservar-la oberta n'haurien de tenir dotze. Actualment, aquest poble disposa de 143 veïns.