Passadís de supermercat ple de menjar

Alerta alimentària: Retiren dels supermercats uns formatges d'una coneguda marca

Les autoritats ja han alertat sobre la presència de listèria

Alerta sanitària a Espanya per la presència de listèria dins d'un aliment molt comú en moltes dietes. Concretament, el producte ha estat comercialitzat a Andalusia, però això no descarta que l'article estigui fora de la comunitat autònoma.

Les autoritats han informat sobre la presència de Listèria monocytogenes en formatge fresc, semicurat i curat de cabra i barreja que han estat distribuïts majoritàriament a la província de Màlaga. És per això que recomanen als ciutadans evitar el consum d'aquests aliments, que podrien posar en risc la salut.

Imatge d'un formatge de cabra de la marca 'El Llano Jaral'.
Diversos formatges de la marca El Llano Jaral s'han retirat del mercat per la presència de listèria dins del producte. | OCU

La marca de formatges és El Llano Jaral, molt coneguda dins del sector espanyol.

Cal anar amb compte amb el que mengem

La Conselleria de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia, a través de la Direcció General de Salut Pública i Ordenació Farmacèutica, ha emès un comunicat sobre aquest problema. A més, han detallat que els productes afectats procedeixen de l'empresa Hermanos Vargas Jimenez SL, situada a Álora (Màlaga), sota la marca El Llano Jaral.

D'altra banda, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha informat de la retirada de tots els lots dels formatges d'aquest tipus. Sense importar la data de caducitat ni la presentació, aquests aliments ja no estan als supermercats.

Precisament, aquests articles s'han distribuït a les localitats d'Estepona, Alhaurín de la Torre, Mijas, Cártama, Álora, Màlaga, Manilva i Ronda. Afortunadament, tal com recull l'escrit de la Junta d'Andalusia, de moment no hi ha hagut cap cas d'infecció per listeriosi..

De totes maneres, les autoritats aconsellen que aquelles persones que tinguin qualsevol formatge de la marca El Llano Jaral a les neveres, evitin consumir-lo. En cas d'haver-ho menjat ja, visitar com més aviat millor un centre mèdic i estar atents sobre qualsevol possible símptoma de la listeriosi. Els més comuns són febre, diarrea o vòmits.

La listèria, molt present als nostres aliments

Després de moltes investigacions per conèixer tots els secrets sobre ella, els experts han explicat que la Listèria monocytogenes és un bacteri que genera intoxicacions alimentàries.

Imatge de diferents tipus de formatges.
La listèria present en els formatges d'El Llano Jaral no han provocat cap infecció en els consumidors de moment. | El Llano Jaral

És molt difícil eliminar-la dels nostres aliments, ja que és capaç de créixer fins i tot a temperatures molt baixes. Segons l'OCU, «les úniques maneres de matar-la són mitjançant la cocció o la pasteurització dels aliments».

És per això que els productes que no estan cuinats són els que poden tenir més probabilitats de contenir listèria. Destaquen la llet crua i derivats, embotits poc cuinats o carns poc fetes.

En tot cas, la persona que consumeixi aquest tipus de productes i després pateixi febre, mal de cap, afeccions gastrointestinals, entre altres coses, podria estar infectat per aquest bacteri.

Fotografia d'un científic analitzant un bacteri.
La listèria és present en els productes que no s'han cuinat, com la llet o la carn crua, entre altres. | Europa Press

Des de l'OCU, apunten que els efectes de la listèria no solen ser molt greus en persones adultes amb un sistema immunitari fort. No obstant això, sí que podria afectar més a persones febles, com la gent gran, els nens o les embarassades.

La mateixa marca El Llano Jaral ha volgut disculpar-se per aquest incident. A més, esperen continuar comptant amb la confiança dels seus consumidors, clients i proveïdors.