Males notícies per als contribuents, una més en el reguitzell de problemes. El ministeri d'Hisenda ha anunciat un canvi important en el valor dels immobles, que afectarà de manera clara a la butxaca dels espanyols, que pagaran més per diversos impostos. La mesura modificarà la base de càlcul de diversos impostos, com el de successions i el de patrimoni, i a la pràctica, es traduirà en un augment de la quantitat econòmica que hagin de pagar els contribuents.
Fins ara, per calcular el valor dels immobles es prenia com a referència el seu preu real. Però arran del canvi, a partir de l'1 de gener de 2022 es prendran com a guia una sèrie de valors de referència, que han estat publicats aquest divendres pel departament d'Hisenda.
Com afectarà la nova mesura
La ministra d'Hisenda del Govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat que la modificació dels valors de referència no suposarà una pujada d'impostos. Però la realitat és que la majoria dels contribuents haurà de pagar més a causa de la mesura dels valors dels habitatges. Fins ara, el valor real s'establia a partir del valor cadastral, que sol estar per sota el preu de mercat.
Per tant, per a la majoria dels contribuents això constituïa un avantatge fiscal. Ara serà el valor de mercat aquell que marcarà els impostos, que sol ser sempre més elevat i, d'aquesta manera, comportarà un augment en la base impositiva. A partir d'ara, el valor de casa teva el marcarà el preu mitjà de compravenda de la zona on es trobi. Però segons els experts, el valor atribuït a alguns immobles estarà lluny de la valor real i obligarà el propietari a pagar quantitats molt superiors.
Com es podran defensar els propietaris
El Govern ha introduït aquest canvi per evitar haver d'anar als jutjats. Fins ara, el propietari establia un valor i, si l'administració no el veia clar, encetava un litigi per demostrar la diferència. Ara s'inverteix el procés, i haurà de ser el propietari qui demani a l'administració una revisió del valor de mercat no s'ajusta amb el valor real.
Per cobrir-se les espatlles, el Govern ha establert una norma mitjançant la qual els valors de referència no podran superar els valors de mercat. Tot i això, els experts temen que la norma sigui insuficient, a causa de les diferències de preu que hi ha en un mateix bloc d'habitatges.
Nous valors per zones
Hisenda ha presentat els mapes de valors de referència per a cada zona. En ells, s'assignen valors mitjans als immobles per zones territorials, que es calculen en funció dels preus mitjans de compravendes en cadascuna de les zones. Per als immobles de les ciutats, el valor serà calculat per la Direcció General de Cadastre sobre la base de diversos criteris.
En aquest cas, es tindrà en compte les diferències de qualitat, antiguitat i estat de conservació, i el tipus de producte immobiliari. A partir d'aquí s'aplicarà la norma de valoració cadastral. Pel que fa als immobles rústics, es prendrà com a referència el valor mitjà en funció de les característiques i la localització. En aquest cas, s'ha de calcular el valor de l'immoble a partir de l'informe anual del mercat immobiliari corresponent.
Un cop de destral més en plena crisi
L'anunci de la ministra d'Hisenda arriba en un moment especialment delicat per les llars espanyoles. Tot i que assegura que el canvi no comportarà un augment impositiu, a la pràctica serà inevitable. La pujada s'afegeix a l'encariment generalitzat dels preus, emmarcat en una etapa molt complicada tant a nivell social com econòmic. Les conseqüències de la pandèmia del coronavirus i els últims moviments econòmics estan ofegant la societat.
Els impostos de les elèctriques o l'escassetat de llocs laborals són alguns dels motius que han fracturat les economies domèstiques. A més, la presentació dels pressupostos generals, en la qual figura un augment del salari dels càrrecs públics, ha provocat una crispació més gran. El nou moviment del departament de Montero és un nou motiu de preocupació en la societat. Canviarà el valor de referència de les cases i pujaran els impostos de successió, de transmissions patrimonials i el del propi patrimoni personal.