L'última campanya de la renda ha portat notícies importants per als mutualistes jubilats. Especialment després de la sentència del Tribunal Suprem que reconeix errors a les cotitzacions realitzades fa més de cinc dècades. La sentència determina que les persones que van contribuir a mutualitats laborals als anys 60 i 70 van haver de tributar només el 75% de les seves pensions, en lloc del 100% que van pagar.
Tot i això, encara que tots els afectats rebran alguna compensació, les diferències en les devolucions seran considerables. Aquest fet ha generat una certa decepció entre els mutualistes, que esperaven una devolució més equitativa després de tants anys d'errades fiscals.
Disparitats segons el tipus de mutualitat
La clau de les diferències en les devolucions rau en el tipus de mutualitat a què es va aportar. Segons Gestha, els mutualistes que van contribuir a les antigues mutualitats substitutòries de la Seguretat Social rebran menys beneficis.
I tot això en comparació amb aquells que ho van fer a mutualitats laborals. Aquesta disparitat és deguda a la diferent naturalesa i funció de cada mutualitat.
Les mutualitats laborals, pel seu caràcter complementari, permeten una deducció més gran. En canvi, les mutualitats substitutòries, que en el seu moment es van integrar en fons com ara Muface, Isfas o Mugeju, ofereixen deduccions més limitades.
Això significa que els mutualistes que van contribuir a mutualitats substitutòries veuran devolucions anuals que oscil·laran entre 500 i 800 euros. Mentre que els que van cotitzar a mutualitats laborals podrien rebre fins a 3000 o 4000 euros a l'any.
Qui rebran les devolucions més baixes?
Entre els mutualistes que rebran les devolucions menors es troben els que van fer aportacions a alguna de les vint-i-una mutualitats substitutòries abans del primer de gener de 1979. Aquests mutualistes només es poden deduir el vint-i-cinc per cent de la part de la pensió corresponent a aquestes aportacions.
En contrast, els pensionistes que van fer aportacions a mutualitats laborals poden deduir-se fins al cent per cent de la part de la pensió corresponent a aportacions realitzades abans del 1967. I un 25% per a les realitzades entre1967 i 1978. Aquest desfasament a les deduccions és una font de frustració per a molts jubilats que han vist com les seves expectatives de devolució s'han reduït dràsticament.
Mutualitats més afectades
Dins de les mutualitats substitutòries més afectades se'n troben diverses amb gran rellevància històrica. Entre aquestes destaquen l'Associació General d'Empleats i Obrers de Ferrocarrils d'Espanya, la Caixa de Pensions de Banco Hipotecario i la Institució Telefònica de Previsió (ITP). També es troben en aquesta llista mutualitats com el Montepio de Previsió Social per a Empleats i Obrers de Ports, la Germandat Nacional d'Arquitectes, i la Mutualitat d'Empleats de Notaries.
Aquestes mutualitats, que van ser essencials en el suport de milers de treballadors durant els anys de servei, ara es troben en la posició d'atorgar devolucions significativament menors. Les sumas més baixes, que rebran aquests mutualistes jubilats, són un cop addicional per als que ja han complert les seves obligacions.
Un reconeixement insuficient
Tot i que la devolució és un reconeixement per part de l'Agència Tributària de l'error comès fa anys, no deixa de ser insuficient. La sensació d'injustícia persisteix, especialment entre aquells que es troben al grup dels mutualistes més afectats. La promesa d'una devolució, encara que petita, és un petit consol per als que han esperat dècades per veure reconeguda aquesta decisió en les cotitzacions.
Tot i això, la disparitat en les devolucions posa de manifest la complexitat del sistema de mutualitats a Espanya. I la necessitat d'una revisió més profunda que garanteixi una equitat més gran entre tots els jubilats afectats. Tot i les dificultats, aquesta decisió del Tribunal Suprem obre la porta a futures revisions i possibles ajustaments que puguin corregir aquestes desigualtats.
La campanya de la renda 2023-2024 ha avançat a corregir errors històrics, però també ha revelat desigualtats persistents. Els mutualistes jubilats que es veuran menys beneficiats per aquestes devolucions tenen raons per sentir-se decebuts. Però aquest procés també ressalta la importància de continuar lluitant per un tracte just i equitatiu en les polítiques fiscals.