Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un home pensatiu amb la mà a la barbeta, davant d?un logotip d?una entitat governamental, amb una imatge superposada d?una mà sostenint bitllets d?euro.

Aquests treballadors ja tremolen: Hisenda revisa amb lupa tots els seus moviments

Hisenda avisa que està posant especial atenció a les operacions en efectiu que afecten els autònoms

Hisenda ha decidit intensificar el control sobre els treballadors autònoms. I el primer que farà serà posar una atenció especial a l'efectiu. Les transaccions superiors a 1.000 euros en efectiu ja estan prohibides per la llei 11/2021, però el fisc continua endurint les mesures.

La raó principal és evitar l'economia submergida, que està estretament vinculada a aquest tipus de pagaments. L'Agència Tributària s'enfoca principalment a tres grups d'autònoms.

En primer lloc, aquells que eviten l'ús de mitjans bancaris. Els treballadors que prefereixen l'efectiu corren el risc de quedar-se al punt de mira, ja que aquest mètode facilita l'ocultació d'ingressos.

Una oficina amb el logotip d'Hisenda, una dona amb gest de sorpresa i al cercle, uns bitllets d'euro
Els autònoms han de fer tot el possible per complir la llei | Europa Press, Getty Images

La segona categoria inclou aquells que presten serveis directament al consumidor final. Es tracta d'un segment en què Hisenda detecta més risc de fraus a causa de la manca de control.

Finalment, el tercer grup fa referència a sectors on l'estil de vida o patrimoni dels contribuents no coincideix amb els ingressos que declaren. Comptar amb habitatges o vehicles molt per sobre de les possibilitats que permeten certs ingressos els poden delatar.

Hisenda destapa moltes irregularitats

A més del control de l'efectiu, Hisenda també s'ha centrat en els pagaments fets mitjançant entitats electròniques com ara neobancs i plataformes de criptomonedes. L'objectiu és detectar i prevenir l'ús d'aquestes eines per ocultar ingressos o evadir impostos.

L'increment d'aquests controls té una causa clara: la lluita contra el frau fiscal. Fer servir molt d'efectiu sol ser un indici de pràctiques fraudulentes. Sobretot perquè aquestes transaccions són més difícils de rastrejar.

Per això, no només vigila les transaccions en efectiu, també ha ampliat el camp d'acció a plataformes digitals i mètodes de pagament alternatius.

Per als autònoms que operen en sectors més informals, com l'hostaleria o el petit comerç, això representa un desafiament més gran. I és que són les àrees més afectades pel control intensiu.

Muntatge amb una imatge de fons d'una persona amb bitllets de 50 i 100 euros a la mà i una altra imatge amb el logotip d'Hisenda
Els pagaments en efectiu que superen certes quanties es troben al punt de mira d'Hisenda | Vladeep, Europa Press

Els autònoms s'han d'ajustar a la llei

El fisc no sols busca evitar el frau, sinó també garantir que totes les activitats econòmiques quedin registrades de manera correcta. Així es protegirà la integritat del sistema tributari.

Aquest enduriment dels controls podria generar tensions en alguns sectors. Però la realitat és que Hisenda busca assegurar que tots els contribuents compleixin les seves obligacions fiscals de manera justa i transparent. Els autònoms, per tant, han d'adaptar-se i assegurar-se que les activitats econòmiques estiguin perfectament alineades amb la llei.