Foto d'una oficina de l'Agència Tributària.

Avís d'Hisenda sobre la Declaració de la Renda als que compren Lletres del Tresor

Els petits estalviadors hauran de declarar els guanys que obtinguin amb la inversió

En els darrers dies ha esclatat la febre per les Lletres del Tresor. El risc baix i l'alta rendibilitat d'aquesta inversió ha fet que molts acudeixin a les oficines del Banc d'Espanya per comprar deute públic. A moltes ciutats ja no es pot demanar cita fins al març.

Fins fa poc les Lletres del Tresor estaven en negatiu, i ara ofereixen beneficis de fins a 2,693% a sis mesos. El risc és molt baix, ja que la inversió està protegida pel Tresor Públic. Això ha fet que es dispari la demanda de petits estalviadors que volen comprar deute públic.

Però encara que aquesta inversió no té gaire risc, no deixa de ser un producte financer i, per tant, subjecte a fiscalitat. Els compradors de deute públic han de pagar uns impostos a Hisenda. Els tècnics fiscals han aclarit què passa amb aquests estalviadors i la Declaració de la Renda.

Quan cal declarar-ho a Hisenda

La mala notícia és que els compradors de deute públic han de pagar impostos a la Declaració de la Renda. La bona notícia és que els que estan comprant Lletres del Tresor aquests dies no ho hauran de fer aquest any ni el que ve. Serà el 2025, i aquesta és la raó principal.

Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.
Aquests guanys també estan subjectes a fiscalitat. | Getty Images

Els impostos de les Lletres del Tresor s'han d'abonar quan s'amortitza el deute. Per tant, els que estan comprant ara Lletres del Tresor no ho han de declarar a la Renda del 2023, ja que aquesta només conté l'IRPF de l'any passat. Per tant, ara com ara, no s'han de preocupar.

Aquests inversors recuperaran el seu deute el 2024, així que hauran de pagar impostos a la Declaració de la Renda del 2025. Aleshores, hauran de declarar el benefici que obtinguin. És a dir, la diferència entre el deute públic que han adquirit i els guanys que els pagarà el Tresor Públic.

Quant es queda Hisenda per les Lletres del Tresor

El Tresor Públic deixa clar a la seva pàgina web que les Lletres del Tresor estan subjectes a fiscalitat: «La diferència entre l'import obtingut en la venda o amortització de la lletra i el pagat en la compra té la consideració de rendiment de capital immobiliari. Subjecte, doncs, a l'IRPF».

Segons l'última reforma fiscal, el gravamen de les rendes de l'estalvi a l'IRPF puja al 27% per a rendes entre 200.000 i 300.000 euros. Per a rendes superiors, la retenció és del 28%. Però per als petits estalviadors (fins a 6.000 euros), l'impost a pagar continua sent del 19% com fins ara.

En el cas dels inversors que compren deute públic a través de bancs privats, hi ha una sèrie de despeses i comissions. Això s'ha de restar dels guanys obtinguts, i declarar-ne només la quantitat resultant. En tot cas, les Lletres del Tresor no són deduïbles, és a dir, no tenen exempció fiscal.

Les Lletres del Tresor continuaran pujant

Les Lletres del Tresor han esdevingut un atractiu objecte d'inversió en plena crisi econòmica. Aquest mes han registrat la rendibilitat més gran en els últims deu anys, i la previsió és que segueixin pujant. I és que la rendibilitat està vinculada a la pujada dels tipus d'interès del Banc Central Europeu.

Per comprar Lletres del Tresor ho pots fer de forma presencial, però cal demanar cita. A ciutats com Madrid, Barcelona i València ja no hi ha dates disponibles fins a finals de març i abril. També pots comprar deute públic a través del web del Tresor Públic.

Per comprar deute públic a les oficines del Banc d'Espanya cal portar el DNI, amb un compte corrent i diners a invertir. La inversió mínima és de 1.000 euros i es pot pagar amb xec o transferència bancària. La comissió per fer-ho mitjançant una entitat financera és de 0,3%.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp