Sembla que Hisenda es posa cada vegada més estricta amb alguns paràmetres per tal d'evitar que algun ciutadà la intenti colar, com passa tantes i tantes vegades. A partir d'ara, Hisenda pot demanar-te que demostris que l'habitatge on vius és l'habitual, malgrat no estar empadronat. Això podria demanar-se si ets beneficiari d'una deducció d'IRPF per habitatge — adquirides abans de 2013 —. Segons explica Mapfre a la seva pàgina web, per demostrar que aquesta és el teu habitatge habitual, hauràs de fer servir tot el que tens al teu abast perquè no quedin dubtes.
Tal com explica, l'escriptura de compravenda o els documents que demostren que s'ha realitzat la constitució de la hipoteca, podrien no servir com a prova per demostrar que ets resident habitual de l'habitatge. I és que aquests documents tenen informació sobre el propietari de l'habitatge, però, no tenen les dades dels que hi resideixen.
Què passa si estàs empadronat a un lloc i vius en un altre?
Segons explica Mapfre, el més fàcil és acreditar el padró del declarant. I és que, a més, en general, és obligatori empadronar-se al municipi on estàs vivinthabitualment, encara que hi ha algunes persones que prefereixen no fer-ho.
No obstant això, si estàs empadronat en algun lloc i vius en un altre, Hisenda podria no prendre el teu habitatge habitual com a tal, a causa que les dades podrien no concordar. És a dir, si el teu habitatge habitual està a Màlaga, però treballes a Barcelona, Hisenda podria declarar que no és el teu habitatge habitual a causa que es troba molt lluny del lloc on treballes.
Per la seva banda, els documents de tipus privat, com aquells que estan fets per un administrador de finques, tampoc són vàlids per a Hisenda, així com tampoc valdrien declaracions de veïns.
El que Hisenda podria investigar
Hisenda podria realitzar investigacions per comprovar que aquesta és el teu habitatge habitual, i són les que presentem a continuació:
- Comprovar els consums de l'habitatge: llum, aigua i gas. En el cas que no es veiés activitat, o només es veiés durant uns determinats mesos de l'any, Hisenda podria demostrar que no resideixes a aquest habitatge.
- Comprovar que hi ha una línia de telèfon fixa. Una altra de les coses que Hisenda investiga, segons Mapfre, és que tinguis una línia fixa de telèfon i que el paguis mensualment. Si no residissis en aquest habitatge, seria absurd fer pagaments cada mes.
- Que l'adreça de l'habitatge correspongui al domicili indicat a serveis com el correu ordinari, asseguradores, rebuts, notificacions bancàries...
- Hisenda comprovarà que el teu habitatge habitual coincideixi amb la que indiquen la teva parella i els teus fills. Si no és així, s'haurà de justificar el motiu.
D'altra banda, tant el lloc de treball com el lloc on estudien els teus fills són dos factors molt importants per poder demostrar que vius en aquest habitatge habitualment. Si el teu habitatge habitual està a Màlaga però vius a Barcelona, el més segur és que Hisenda no acrediti la teva casa habitual com a tal. Si Hisenda necessita revisar la teva deducció, tingues en compte totes aquestes indicacions per no tenir problemes.