Primer plano de un edificio con pisos

Hisenda envia un avís a tots els catalans amb un habitatge en propietat: preneu nota

Això és el que has de saber si vols vendre casa teva

Tenir una casa en propietat és el somni de molts espanyols. Però, cal anar amb compte amb les decisions que es prenen quan ets propietari. En aquest cas, Hisenda llança un avís que no et pots perdre.

En el cas que tinguis una casa i vulguis vendre-la, has de saber que són diverses les despeses a què t'enfrontes. De fet, no seguir-los rigorosament pot desembocar en problemes amb el fisc, cosa que és senzill d'evitar.

Si tens aquest pensament al cap, però no saps quins passos has de fer perquè surti tot bé, això t'interessa. Descobreix què diu l'Agència Tributària sobre què has de pagar si desitges desfer-te del teu habitatge.

Aquest és l'avís d'Hisenda si vens casa teva

És clar que, molts dels propietaris que desitgen posar la seva casa a la venda, busquen un benefici. De fet, això és el que obtindran. Tanmateix, tampoc no cal passar per alt la necessitat de pagar els impostos corresponents.

Decenas de balcones con flores en un bloque de viviendas pintado de blanco y naranja
Quan vens casa teva i obtens beneficis has de liquidar l'IRPF | Getty Images

L'impost que has de tenir al cap és l'IRPF o Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. L'Agència Tributària serà l'encarregada de cobrar-lo i es calcula segons els guanys patrimonials que faci la venda de l'habitatge que aconsegueixi el propietari. A més, cal tenir en compte l'activitat econòmica del propietari. En aquest cas, és indiferent. És a dir, qualsevol venedor està obligat a pagar-ho.

Quan es cobra aquests diners

En aquest sentit, una de les coses que cal saber sobre l'IRPF quan vens una casa és que Hisenda cobrarà l'import que correspongui a la següent Declaració de la Renda.

D'altra banda, és important conèixer que aquest import podrà variar segons els beneficis que l'interessat ha obtingut l'any anterior. De fet, no és un impost que només apliqui a la venda d'habitatges, sinó a qualsevol activitat econòmica.

Com saber quant hauràs de pagar

Si voleu saber quina és la quantitat que haureu de desemborsar en el cas que la venda de l'habitatge hagi donat beneficis, des de l'Agència Tributària compten amb unes taules de pagament bàsiques.

Sobre els primers 6.000 euros s'aplicarà un IRPF del 19%. Tot i això, entre els 6.000 i els 50.000 euros de beneficis s'aplicarà un 21%. La xifra puja entre els 50.000 i els 200.000 euros de benefici al 23%. En cas que els guanys per la venda de la propietat superin els 200.000 euros, el percentatge se situaria en un 26% d'IRPF.

Què passa en cas de pèrdues

Tot i això, també cal tenir en compte que, en la venda de l'habitatge, no només es pot obtenir un benefici. Hi ha casos en què el propietari s'enfronta a pèrdues patrimonials.

Un bloque de viviendas blanco con balcones de cristal a la vista
Si tens un habitatge i el vols vendre t'interessa què hi diu Hisenda sobre això | Getty Images

Si això passa, o si la retenció és superior a la quota íntegra, el venedor té dret a recuperar l'excés retingut. És a dir, Hisenda li tornarà allò que li correspongui. Aquest procediment començarà des del punt i l'hora en què es presenti el model de la declaració.

Un altre dels avisos que has de tenir en compte

D'altra banda, des de l'Administració es durà a terme, en el cas que sigui procedent, la liquidació provisional en els sis mesos següents al final del termini que el venedor té per presentar el model. En cas que la liquidació provisional no es dugués a terme en aquest termini, Hisenda tornarà d'ofici l'excés sobre la quota autoliquidada.

Quan passin aquests sis mesos i no s'hagi ordenat el pagament de la devolució per una causa no imputable al contribuent, has de saber que, a la devolució que correspongui, se li aplicarà l'interès de demora oportú.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp