Muntatge amb una imatge d'un bitllet de 200 euros

Hisenda ho deixa clar: el dubte que tenen moltes parelles amb l'ajuda de 200€

El 15 de febrer s'obre el termini de sol·licituds per a aquesta ajuda de lliure disposició

Només falta un mes per obrir-se el termini de sol·licitud de la nova ajuda del Govern, el xec alimentació de 200 euros. Segons l'Executiu, l'ajuda beneficiarà 4 milions de famílies a Espanya. Al voltant d'aquesta ajuda, però, han sorgit moltes preguntes, i una té a veure amb la unitat de convivència.

I és que el xec de 200 euros no és una ajuda individual, sinó que està pensat per a les llars amb dificultats econòmiques. Per rebre aquests diners, els sol·licitants han de demostrar els seus baixos ingressos. Les rendes familiars no poden superar els 27.000 euros anuals ni els més de 75.000 euros en patrimoni.

I aquí és on sorgeix un dels principals dubtes: Què passa si una parella viu junta, però no estan casats? Hisenda resol aquest dubte en el reial decret 20/2022 aprovat el 27 de desembre passat. En aquesta llei es detallen tots els detalls d'aquesta ajuda per fer front a la crisi.

Hisenda resol el dubte

El 15 de febrer s'obre el termini per presentar la sol·licitud del xec alimentació de 200 euros que ofereix el Govern. L'ajuda s'atorga a famílies vulnerables que pateixen especialment per la pujada dels preus i els sol·licitants han d'acreditar que estan per sota del límit de rendes exigit.

Imatge de les mans d'una parella
Aquest xec pot ajudar moltes parelles | GETTY IMAGES

A més, el decret deixa molt clar que l'ajuda s'atorga a la unitat de convivència. Així, moltes parelles es pregunten què passa si conviuen a la mateixa casa, però no estan casats. Hisenda ha explicat què passa en aquests casos, i la veritat és que els beneficiaris surten guanyant.

Les persones que viuen en un mateix domicili sense relació familiar poden sol·licitar l'ajuda de manera independent. Segons Hisenda, poden demanar la subvenció cadascuna de les persones convivents. «No se sumarà l'ingrés i el patrimoni de les persones que comparteixin pis sense tenir relació familiar», aclareix.

Les parelles que conviuen sense estar casades poden cobrar l'ajuda per separat (per tant sumarien 400 euros). Si resideixen al mateix habitatge amb persones sense vincle familiar, cadascú en pot demanar l'abonament. Els requisits (incloses les rendes i el patrimoni) es valoren també de manera individual.

 

Ajuda de lliure disposició

Així doncs, els matrimonis i parelles de fet només podran sol·licitar una ajuda. En canvi, les parelles que viuen juntes, però sense vincles legals o els companys de pis sense vincles familiars, poden demanar l'ajuda per separat. Cal recordar que aquesta ajuda només es pot sol·licitar una vegada.

Caixer
El xec alimentació és una ajuda de lliure disposició | Getty Images

L'objectiu de l'ajuda és ajudar les famílies vulnerables a omplir la cistella de la compra. Però, Hisenda ha fet un altre aclariment, i és que no controlarà en què es gasten els diners els beneficiaris. L'ajuda és de lliure disposició, i no es farà cap seguiment sobre les despeses dels beneficiaris.

Qui no té dret a l'ajuda?

Els que superin el límit de rendes o patrimoni que especifica el decret no tenen dret a sol·licitar lajut. Tampoc podran demanar-la aquells que compleixen els requisits, però que ja estiguin cobrant una pensió o l'Ingrés Mínim Vital (IMV). Si Hisenda rebutja la sol·licitud, hi ha un termini d'al·legacions.

Tres mesos després de la sol·licitud sense notificació de l'administració, s'entén que el procediment està tancat. Els afectats poden aleshores acudir als jutjats per presentar una reclamació. Per això, cal haver enviat bé el formulari des del 15 de febrer al 31 de març de 2023.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp