Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de fons d'unes persones a una oficina d'Hisenda i una altra en primer pla d'un home amb ulleres mirant un mòbil sorprès

Hisenda ho té tot controlat: així es pot assabentar si guardes diners a casa

Guardar diners en efectiu a casa és una de les coses que fa saltar les alarmes d'Hisenda si se n'assabenta

Hisenda té un control exhaustiu sobre els moviments financers dels contribuents a Espanya, especialment quan es tracta de transaccions sospitoses. Una de les operacions que crida més l'atenció de l'Agència Tributària són les realitzades en efectiu. Aquestes són més difícils de rastrejar i es poden utilitzar per al blanqueig de capitals o evadir impostos.

Encara que no és il·legal guardar diners a casa, Hisenda té especial interès a saber si aquests diners han estat declarats correctament i si el seu origen és lícit. No hi ha una quantitat màxima que es pugui tenir a casa, però quan es tracta d'efectiu no declarat, Hisenda pot actuar amb contundència.

Al fons una oficina d'Hisenda, amb un home amb una lupa, i al cercle, una declaració de la renda
Hisenda ho controla tot molt bé | Billion Photos, Europa Press

Un dels mecanismes que utilitza Hisenda per detectar irregularitats és el control dels ingressos en efectiu que es fan als comptes bancaris.

Si bé l'Agència Tributària no pot saber directament quants diners tens guardats a casa teva, sí que pot monitoritzar les teves operacions bancàries. Especialment quan es tracta d'ingressos en efectiu a través de caixers o finestretes. Aquí és on comencen a sorgir les sospites.

Com detecta Hisenda irregularitats?

Quan fas ingressos en efectiu, Hisenda pot comparar-los amb els ingressos que has declarat a la teva declaració de la Renda. Si hi ha discrepàncies significatives entre el que ingresses al teu compte i el que declares com a guanys, es pot iniciar una investigació.

Un home sorprès amb bitllets d?euro a la mà i un logotip en un cercle vermell.
Pots tenir diners a casa, sempre que sigui legal | Europa Press, Pexels, andres barrionuevo lopez

Per exemple, si un contribuent declara ingressos modestos, però de sobte ingressa grans sumes de diners en efectiu, això pot fer saltar les alarmes.

Hisenda també està atenta als patrons de comportament financer dels contribuents. Ingressos repetitius en grans quantitats, especialment en efectiu, sense una explicació clara, poden ser un senyal que els diners provenen d'activitats no declarades.

En aquest cas, Hisenda pot presumir que guardes grans quantitats d'efectiu a casa sense declarar-les. Això desencadenarà una investigació més profunda.

Una reunió de negocis a una oficina moderna amb un avís de l'Agència Tributària en primer pla.
Hisenda vigila de quin lloc venen els teus diners | Getty Images Signature de Yuri_Arcurs, Redes sociales, mezuna de dzul kifli's Images, catalunyadiari.com

Conseqüències de no declarar els diners

Si Hisenda descobreix que has ingressat grans sumes de diners en efectiu sense una justificació adequada o que els diners no han estat declarats correctament, les conseqüències poden ser greus. Entre les mesures que l'Agència Tributària pot prendre s'hi inclouen multes, sancions. En casos més seriosos, acusacions per frau fiscal.

Per això, és fonamental mantenir un control i un registre adequat dels moviments d'efectiu. Cal assegurar-se que qualsevol diner que s'ingressi al banc o es manegi en efectiu estigui recolzat per una declaració adequada.