Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb un bitllet de 20 euros de fons i un dècim de la Loteria Nacional

Hisenda ja posa els ulls a la Loteria de Nadal: avís a la gent que compra dècims

Hisenda s'endurà una part important dels premis de la Loteria de Nadal

Tot i que encara queden uns quants mesos fins a la celebració del Sorteig de Nadal, l'estiu és una època propícia per a la compra de dècims. Tot això no passa desapercebut per a Hisenda, que al marge dels números que surtin premiats, sempre es considera el principal afortunat.

A Espanya gairebé tothom prova fortuna amb el sorteig del 22 de desembre, sigui per tradició o simplement per provar sort. El cas és que ens gastem un autèntic dineral en paperetes i butlletes per a aquesta data.

Això sí, les possibilitats que ens toqui la Grossa resulten escasses. En concret, per cada número que portem només hi ha 1 possibilitat d'entre 100.000. Aquesta última xifra correspon al total de boles que s'introdueixen als bombos.

Això no obstant, no és un impediment perquè Hisenda romangui molt atenta al que depari aquest esdeveniment. Durant unes quantes hores s'atura tot un país, pendent de si la fortuna truca a la porta.

Els nens de Sant Ildefons en ple sorteig de la Grossa de Nadal
Durant el matí del 22 de desembre, els espanyols es mantenen atents per si els toca algun premi | GTRES

La majoria de vegades, la il·lusió dels instants inicials es va convertint en decepció. Però, és normal. No ens quedarà més remei que conformar-nos amb alguna terminació o premi menor. En el millor dels casos, això aconseguirà minimitzar les pèrdues.

Aquest any no s'esperen grans novetats. El preu del dècim es manté als 20 euros, mentre que la quantitat que retindrà l'Estat de cada premi també romandrà intacta. Cal aclarir que no tots els números premiats queden subjectes a impostos.

Només es practicaran retencions del 20% en aquells que superin els 40.000 euros. Però, aquest tribut només és aplicable sobre la part que excedeixi els 40.000 euros, recull The Objective. Per tant, si el guany amb la Loteria de Nadal és de 125.000 euros, la retenció es faria sobre 85.000 euros.

Quants diners em quedarien amb cada premi

Gairebé sempre que es parla de premis al sorteig de Nadal, les quantitats que es manegen són sempre en brut. Per això, caldria retirar-li la part que s'emportarà Hisenda.

El premiat amb el 'Gordo', amb el primer premi, aconseguirà 400.000 euros per desè. En el seu cas, l'Estat li retindrà 72.000 euros, i el guany queda reduït a 328.000 euros. El segon premi arriba als 125.000 euros per bitllet. Si escau, Hisenda retindrà 17.000 euros, per la qual cosa l'agraciat ingressarà 108.000 euros nets.

També aconseguiran un bon pessic aquells que tinguin un dècim amb el tercer premi. Pujarà a 50.000 euros, i en aplicar-se la retenció sobre els 10.000 euros, els afortunats acabaran obtenint 48.000 euros.

Per part seva, els que tinguin un quart o cinquè premi (20.000 euros i 6.000 euros per desè, respectivament) se salvaran d'Hisenda. Com que es tracta de quantitats inferiors als 40.000 euros, no hauran de retre comptes davant del fisc. Així, doncs, rebran de manera íntegra el premi.

Passarà el mateix amb aquells que comptin amb algun premi menor. Per cada bitllet es rebrà 100 euros. Ens trobem amb una quantia baixa, que es cobra a qualsevol administració i que no estarà sotmesa al control de l'Estat.

Com rendir comptes amb Hisenda

L'afortunat amb un premi elevat a la Loteria de Nadal ha de saber que l'Agència Tributària s'emportarà un percentatge. Però, no t'has de preocupar per efectuar el pagament d'aquest impost. Hisenda ja et retirarà aquesta quantitat abans que es faci l'ingrés al compte bancari del beneficiari.

La mà d'un home assenyalant un dècim de la Loteria de Nadal
Hisenda retira els diners corresponents abans que el guanyador cobri el premi | EFE

Per tant, la persona que hagi resultat agraciada per exemple amb el 'Gordo', en cap moment veurà 400.000 euros. El màxim que passaran per les mans seran 328.000 euros.