Foto d'una oficina de l'Agència Tributària.

Hisenda té un missatge per a tu si guanyes més de 35.200 € anuals

Des de l'Agència Tributària t'adverteixen d'un canvi

L'Agència Tributària ha volgut transmetre un missatge a tots els contribuents que guanyin per sobre de 35.200 euros l'any. A l'hora de fer la Declaració de la Renda hauran de suportar un canvi que possiblement desconeguin.

El termini per presentar aquests documents va començar el passat 11 d'abril i finalitzarà el proper 30 de juny. Ha arribat l'hora que els ciutadans rendeixin comptes amb Hisenda.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

L'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) és un impost proporcional i progressiu. Estableix que pagaran més els que tinguin uns ingressos més elevats. Hi apareixeran recollits els guanys aconseguits durant l'últim exercici fiscal, sigui per rendiments del treball o de l'estalvi.

En funció del perfil del contribuent, s'aplicaran una sèrie de deduccions. Hi influeixen aspectes com l'estat civil, la paternitat o possibles graus de discapacitat, entre altres coses. Però el punt més destacat seran les retencions, que es practiquen segons els ingressos.

Imatge de la declaració de la renda
A partir de 35.200 euros es notarà el salt en la retenció | Catalunya Diari

El tipus de retenció queda condicionat als trams de l'IRPF, que són els percentatges que es fixen segons els ingressos del ciutadà. Com més diners obtinguin, més grans serà aquesta retenció. En aquest sentit cobra una importància especial la quantitat de 35.200 euros.

Es tracta del quart tram i on més s'aprecia aquesta proporció progressiva ingrés-retenció, recull El Periódico.

Quins trams de l'IRPF són en funció dels ingressos?

El primer tram de l'IRPF arriba al 19% i engloba tots aquells que obtenen ingressos entre 0 i 12.450 euros. A partir de 12.450 euros i fins a 20.200 puja fins al 24%. Per part seva, aquells que guanyessin entre 20.200 i 35.200 euros se li retindrà el 30%.

Serà a partir de 35.200 euros quan més s'apreciï aquest salt. Fins a 60.000 euros, el percentatge de retenció arribarà al 37%. Cal no oblidar que són quanties que cobren un bon nombre de contribuents, per la qual cosa ho notaran en fer la Declaració.

A partir de 60.000-300.000 euros, el tram de l'IRPF es fixarà en el 45%. En el cas dels que ingressessin més de 300.000 euros el 2022 se'ls retindrà el 47%.

Els beneficis dels qui guanyin menys de 35.200 euros

L'esborrany de la reforma del reglament de l'IRPF recull que els treballadors que ingressin menys de 35.200 euros comptaran amb més avantatges. Les retencions seran inferiors aquest exercici per la rebaixa fiscal per a les rendes de fins a 21.000 euros.

Foto d'una dona demanant cita a la seu de l'Agència Tributària.
Els treballadors amb salaris inferiors a 21.000 tindran més avantatges fiscals | Europa Press

El benefici fiscal també el notaran aquells que guanyin fins a 15.000 euros de salari brut anual. Fins ara, la reducció arribava als 14.000 euros.

Quan trigaran a tornar els diners després de confirmar l'esborrany

S'hi compten per milions els contribuents que ja han confirmat el seu esborrany o presentat la Declaració, però ara els sorgeix el dubte dels terminis que té Hisenda per tornar els diners.

El període establert per l'Agència Tributària és de sis mesos com a màxim, però en general solen agilitzar els pagaments. En els casos més ràpids arriben a gestionar aquest abonament en només 15 dies. Tot i que és habitual que s'allargui de mitjana entre les dues i les quatre setmanes des que es presenta el document.

Quan hagin de tornar quantitats molt altes, de més de 3.000 euros, l'operació es pot allargar. L'organisme públic necessita més comprovacions per confirmar que no hi ha irregularitats.

Si superen els terminis previstos en el pagament, Hisenda té l'obligació d'abonar uns interessos de demora. Per tant, si no cobres el que et correspon abans del 31 de desembre, no dubtis a presentar una reclamació.