Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez durant una compareixença, en primer pla i somrient amb el micròfon davant

Hisenda permetrà als ajuntaments invertir els diners del superàvit en allò que necessitin

El ministeri suspendrà la regla que impedia als consistoris fer servir el romanent acumulat

Pedro Sánchez durant una compareixença, en primer pla i somrient amb el micròfon davant
El govern espanyol ha decidit permetre als ajuntaments gastar el superàvit en allò que necessitin | Europa Press

Finalment el govern espanyol ha cedit. Després de la polèmica i finalment rebutjada proposta del ministeri d'Hisenda perquè els ajuntaments transfereixin els romanents municipals al govern de l'Estat, la ministra María Jesús Montero ha decidit suspendre la regla de despesa. La decisió permetrà als diversos municipis utilitzar aquell superàvit.

En una entrevista a 'La Sexta Noticias', Montero ha destacat que aquesta mesura és imprescindible perquè els ajuntaments puguin disposar de majors recursos en un moment especial delicat per la pandèmia. La ministra ha explicat que la seva intenció és plantejar aquesta proposta als grups parlamentaris per a impulsar un nou decret llei que substitueixi al derogat la setmana passada en la Cambra baixa. 

Precisament la Junta de Portaveus de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) es reuneix aquest dilluns per a buscar solucions a la falta de liquiditat dels consistoris i després que tots els partits, excepte el PSOE i Unides Podem, rebutgessin la primera proposta plantejada pel Govern.

El Congrés va tombar el decret per a la cessió dels romanents municipals

El Ple del Congrés va rebutjar el passat dijous convalidar el decret llei que recull l'acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a la cessió a l'Estat dels romanents municipals i que ha quedat, per tant, derogat.

En concret, el text va ser tombat per 193 vots en contra, enfront de 156 sís, els que sumen els dos partits que integren el Govern, i el del diputat de Teruel Existe, Tomás Guitarte, qui va votar telemàticament a última hora del dimecres pensant que el text tiraria endavant en acceptar la majoria de grups la proposta que els van fer arribar des d'Hisenda durant la tarda. 

Des d'Unides Podem, el diputat d'En Comú Gerardo Pisarello va emplaçar el Govern a continuar negociant sobre la base de l'acord aconseguit amb la seva formació i també la resta de grups va urgir a Hisenda que presentés un nou decret llei per a solucionar la situació dels ajuntaments.

No obstant això, la ministra d'Hisenda, després de negar que la derogació suposés «un desgast» per al govern, va deixar clar que és l'oposició la que té ara la «responsabilitat» de presentar una alternativa al decret decaigut.