Imagines rebre la teva nòmina i descobrir que una part important del teu salari ha desaparegut? Per a molts treballadors, aquest malson es converteix en realitat quan s'enfronten a un embargament d'Hisenda.
L'embargament de sous de l'Agència Tributària és una mesura molt comuna. I, encara que molts no en siguin conscients, s'aplica als contribuents que no compleixen les seves obligacions fiscals. A Espanya, quan un ciutadà té deutes amb Hisenda, es pot enfrontar a la retenció d'una part del seu salari mensual.
Què és un embargament de sou?
Un embargament de sou és una mesura legal amb la qual Hisenda demana a l'empresa del contribuent que retingui una part del salari per cobrir deutes fiscals pendents. Això no obstant, aquest procediment es regeix per una sèrie de normes establertes per garantir que l'embargament sigui just i proporcional.
La normativa estableix un ordre de prelació per a l'embargament de béns, que inclou:
- Diners en efectiu o en comptes bancaris: Aquest és el primer recurs que es considera per a l'embargament.
- Crèdits, efectes i valors realitzables a curt termini: S'hi inclou qualsevol dret que pugui ser liquidat ràpidament.
- Sous, salaris i pensions: La retenció s'aplica directament sobre el salari del deutor.
- Immobles: Propietats que el deutor pugui posseir.
- Interessos, rendes i fruits de tota mena: Inclou qualsevol ingrés addicional que el deutor pugui rebre.
Addicionalment, Hisenda pot embargar béns com ara establiments mercantils, metalls preciosos, joieria, antiguitats i altres actius de valor.
Quant et poden embargar?
Hisenda pot embargar-te el sou per diversos motius, principalment relacionats amb deutes fiscals impagats. Si tens obligacions pendents amb l'Agència Tributària, com a impostos no pagats, pot embargar part del teu salari sense necessitat d'acudir a la via judicial.
A més dels deutes amb Hisenda, altres organismes públics, com la Seguretat Social, també tenen la potestat d'embargar directament si no es resolen els deutes en el període establert.
Perquè Hisenda embarqui una nòmina, primer heu d'enviar una notificació a l'empresa del deutor. En aquesta alerta, s'especifica el percentatge que cal retenir del salari del treballador.
Aquest percentatge varia segons la quantitat del deute i el nivell d'ingressos del treballador. És important destacar que, en cap cas, Hisenda no pot reduir el sou del deutor fins al punt que no li quedi res per viure.
El procés segueix una estructura determinada, que estableix límits sobre quant pot ser embargat segons els ingressos mensuals. Els percentatges aplicables són:
- Ingressos entre 1.080 i 2.160 euros: el 30% del salari.
- Ingressos entre 2.160 i 3.240 euros: el 50% del salari.
- Ingressos entre 3.240 i 4.320 euros: el 60% del salari.
- Ingressos entre 4.320 i 5.400 euros: el 75% del salari.
- Ingressos superiors a 5.400 euros: el 90% del salari.
Aquest esquema assegura que, encara que es retingui una part significativa del salari, el treballador sempre rebrà una quantitat mínima per cobrir les necessitats bàsiques.
Protecció del salari mínim
L'article 607 de la Llei d'Enjudiciament Civil declara inembargables els salaris, els sous i les pensions que no superin el salari mínim interprofessional. Això significa que si l'ingrés del treballador no supera el llindar de l'Ingrés Mínim Vital (IMV), no se li pot embargar el salari.
D'aquesta manera, la legislació protegeix aquells amb ingressos baixos, assegurant que puguin cobrir les necessitats essencials. Si un treballador rep una notificació d'embargament i els ingressos estan per sota de l'IMV, la retenció no es durà a terme.
Quan el deute amb Hisenda ha estat saldat totalment, l'embargament s'aixecarà. El deutor té l'oportunitat de pagar el deute abans que se subhasti o s'executi el bé embargat, cosa que permetrà cancel·lar l'embargament immediatament.