Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Home en vestit sostenint una lupa a una oficina amb un logotip d'Hisenda al fons.

Adeu al 'ChatGPT d'Hisenda'? L'Agència Tributària, al focus de la polèmica

La polèmica que hi ha hagut amb la nova eina ChatGPT per resoldre dubtes de tràmits d'Hisenda

Una nova eina d'intel·ligència artificial, coneguda com a 'ChatGPT d'Hisenda', ha captat l'atenció a Espanya. Aquest bot, desenvolupat per GOBE Soluciones i liderat pel seu CEO, María González de Benito, té un objectiu clar. Facilitar als contribuents la resolució de dubtes sobre els tràmits i els processos de l'Agència Tributària.

La seva disponibilitat constant i capacitat per simplificar termes fiscals han fet que aquesta guanyi popularitat ràpidament. Tot i això, l'Agència Tributària (AEAT) ha sol·licitat la seva eliminació, generant una intensa polèmica.

Muntatge dun ordinador portàtil i una rodona amb el començament del link duna pàgina web
Una manera de resoldre els teus dubtes | Pexels

Què fa el 'ChatGPT d'Hisenda

El xat, totalment gratuït, ofereix respostes ràpides i clares sobre qüestions relacionades amb impostos, deduccions, exempcions i altres processos administratius que acostumen a generar dubtes. Actua com un assistent virtual que no sols respon preguntes, sinó que també desxifra termes legals complexos.

La intel·ligència artificial darrere aquest bot es basa en la legislació publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), és a dir, dades accessibles i públiques per a tots els ciutadans. Aquesta característica converteix el 'ChatGPT d'Hisenda' en una eina útil per als que busquen informació fiscal de manera senzilla i precisa.

La resposta d'Hisenda: sol·licitud d'eliminació

Tot i els avantatges que ofereix, l'Agència Tributària ha reaccionat sol·licitant l'eliminació d'aquest xat argumentant que infringeix les polítiques de ciberseguretat. No obstant això, no s'ha assenyalat cap article específic de la legislació que en justifiqui la retirada.

Una persona maneja un ordinador de fons, i en primer pla, un home amb cara de preocupació s'emporta la mà al capdavant
Hisenda ha sol·licitat eliminar-la | Getty Images, Pexels

La sol·licitud va provenir del departament de ciberseguretat de Telefónica, empresa encarregada de gestionar la seguretat de l'AEAT. Genbeta , mitjà que ha informat àmpliament sobre aquest tema, ha accedit als correus electrònics on es detallen les condicions d'aquesta sol·licitud.

Les condicions imposades i la resposta de l'empresa

En aquests correus s'indica que, si no es retira el bot, almenys s'ha d'evitar l'ús del logotip de l'Agència Tributària. També garantir que les respostes del xat no s'associïn directament amb els criteris de l'AEAT.

La CEO de GOBE Soluciones, María González de Benito, ha manifestat que advocats experts han comentat que l'AEAT no té prou base legal per sol·licitar l'eliminació del chatbot. Almenys sense una referència específica a les polítiques internes.

Persona sostenint un telèfon mòbil que mostra el logotip de l'Agència Tributària a la pantalla.
Aquests són els motius | Pexels de bongkarn thanyakij, Vlada Yakovenko, Nika Ray, Agencia Tributaria, catalunyadiari.com

Accés limitat però disponible

Tot i el requeriment de l'Agència Tributària, el 'ChatGPT d'Hisenda' segueix accessible. Encara que no apareix als resultats de cerca de ChatGPT ni a les plataformes habituals. S'hi pot accedir mitjançant un enllaç directe.

Això significa que els usuaris encara poden fer-ne ús des de dispositius mòbils, PC o tauletes. La situació ha obert un debat sobre la transparència de la normativa de ciberseguretat i l'accés a eines basades en informació pública.

Muntatge d'un senyor gran usant un ordinador i al costat un polze cap amunt en resposta d''OK'
Com accedir-hi | Getty Images, DAPA Images

Aquest incident ha generat preguntes sobre els límits de les tecnologies basades en intel·ligència artificial i la interacció amb organismes públics. L'AEAT ha insistit a eliminar el bot, sense proporcionar una justificació legal clara.

Això ha posat al centre de la discussió la gestió de les eines digitals que faciliten l'accés a la informació. Ara com ara, els usuaris segueixen utilitzant-la per aclarir dubtes, però la incertesa sobre el seu futur persisteix.