YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

La història de Fàtima, la catalana empresonada a l'estranger des dels 18 anys

Tot i que Fátima va col·laborar amb la policia, l'última sentència la condemna a cadena perpetua

Fátima Ofkir Reyes, la presa espanyola més jove complint condemna a l’estranger
Fátima Ofkir Reyes va ser empresonada a Omán amb 18 anys i encara no ha pogut tornar a Espanya | Campanya 'Free Fatima'

En unes festes de Nadal on no podem estar amb tots aquells que voldríem, hi ha històries que impacten i sacsegen el món sencer. Un d’aquests casos és Fátima, una jove de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) que va ser empresonada amb 18 anys a Mascat, una localitat d’Omán.

Fátima Ofkir Reyes s’ha convertit, malauradament, en la presa espanyola més jove en estar complint condemna a l’estranger. Amb només 18 anys i travessant una mala època de la seva vida, Fátima va decidir volar a Omán i realitzar un perillós encàrrec.

Fátima finalment no va cometre el delicte, però va ser igualment empresonada

La jove havia de volar des d'Omán a Espanya amb set quilograms de morfina, intentant ocultar-la i passant tots els controls. Tot i que va volar convençuda de la seva missió, va penedir-se pocs minuts abans de tornar a l’estat espanyol. Va ser llavors quan va decidir trucar a la policia i informar-los del seu pla. A més, va delatar aquells que estaven involucrats, va ajudar la policia a localitzar la morfina i va col·laborar en tot moment amb les autoritats, tal com ha informat la seva advocada, Mónica Santiago.

Tot i això, la jove Fátima va ser condemnada a vuit anys de presó a Omán. Després de la mort del sultà i l’arribada d'Haitham bin Tariq Al Said al poder, la seva condemna va agreujar-se. El que en un principi s’havia condemnat a vuit anys de presó va passar a una pena de 25 anys. Per si no n’hi hagués prou, les condicions en les quals sobreviu Fátima són humiliants: és obligada a portar un burca negre que oculti tot el seu cos i està obligada a resar cinc cops al dia seguint la tradició musulmana, encara que Fátima és catòlica.

La seva família es troba desesperada. Després de l’augment de la condemna a 25 anys, la jove no sap la pitjor part d’aquesta història. El passat setembre va aprovar-se una sentència ferma que la condemnava a cadena perpetua per un delicte de pertinença a banda internacional de tràfic de drogues. La seva mare assegura que no ha pogut trasladar aquesta última notícia a la seva filla: «Ens preocupa el seu estat emocional».

Empresonada en unes pèssimes condicions

Per altra banda, mare i filla no han pogut pràcticament parlar des del seu empresonament ara fa tres anys. Mónica Santiago, advocada de la condemnada, assegura que només la deixen trucar a casa tres cops al mes i durant un parell de minuts: «He pogut parlar amb ella i no està bé. En tot aquest temps ha rebut informació molt confosa. Intentem traslladar-li esperances i l’expliquem que estem fent tot el possible per a treure-la d’allà. Volem donar-li forces perquè aguanti psicològicament», lamenta.

Rosario, la mare de Fátima, només té un objectiu: «Si es demostra que ha comès un delicte, que compleixi una condemna, però que la compleixi aquí». Rosario no defensa les accions de la seva filla, però lamenta que estigui empresonada a 5.000 quilòmetres de casa sense gairebé contacte amb els familiars: «Què li he de dir a la meva filla en un minut? Han passat tres anys i encara no he pogut tenir una conversa amb ella com voldria tenir-la», lamenta la seva mare.

«La meva filla no està bé. Va entrar sent una nena i continua sent una nena. El temps s’ha paralitzat amb ella a la presó, on està completament sola». Per aquest motiu, familiars i amics de Fátima han creat una campanya per aconseguir el suport suficient perquè Fátima torni a Espanya: «L’únic que em pot donar forces és lluitar perquè la meva filla torni».

La detenció i empresonament de Fátima estan plens «d'irregularitats»

A banda d’aquesta campanya, el despatx d’advocats Vosseler, encarregats de la causa des de fa un mes a petició de la mare de Fátima, ha assegurat que ja s’ha mantingut una reunió amb el ministre d’Afers Exteriors i s’espera que després de les festes es tornaran a reunir. L’advocada Mónica Santiago assegura que «la nostra esperança està en aconseguir que Afers Exteriors firmi un conveni amb el govern d’Omán que permeti a Fátima tornar a Espanya i cumplir la seva condemna aquí». Així, sosté que la detenció i empresonament de la jove està plena «d’irregularitats jurídiques», com el recurs d’apel·lació que la defensa del despatx d'Omán va presentar fora del termini.

La campanya ‘Free Fatima’ segueix sumant ajudes i diners per aconseguir un únic objectiu: que aquestes siguin les últimes festes de Nadal de Fátima fora d’Espanya i allunyada de la seva família.


Comentaris

envia el comentari