URGENT

👉 Catalunya avançarà al tram 2 de la desescalada i aixecarà més restriccions dilluns

La història de Nathalie: una barcelonina atrapada a Veneçuela

Va viatjar el passat 13 de març per un problema familiar i desconeix quan podrà tornar a Catalunya

Foto genèrica de l'Aeroport del Prat de Barcelona
Nathalie desconeix quan podrà tornar a Catalunya | Cedida

La crisi de la pandèmia del coronavirus va agafar a tothom per sorpresa. Moltes persones, en el moment d'esclatar la propagació del virus es trobaven en altres països del món. És el cas de Nathalie Hernández, una veneçolana de naixement que viu i treballa a Barcelona des de fa més de dos anys. La noia va viatjar al seu país d'origen el passat 13 de març perquè la seva àvia s'estava morint i des de llavors es troba «desatesa» a Veneçuela com altres residents legals d'Espanya.

«La seva àvia va morir el 30 de març. En aquell moment la situació havia empitjorat molt des que va marxar. Van tancar els aeroports, també el de Caracas i van cancel·lar tots els vols», explica Cristian Alemany, parella de la noia, a Metrópoli Abierta. A principis d'abril es va plantejar el retorn a Espanya i van veure que el Consolat Espanyol a Caracas organitzava vols de rescat.

«Vam intentar que agafés el vol del 17 d'abril, però ens van dir que anava ple». El pròxim avió que sortirà de Caracas serà el pròxim 23 de maig però l'avió, segons informa el compte de Twitter del consolat, està reservat a espanyols i aquest, en una piulada posterior, ja s'ha informat que està ple. De fet, hi ha desenes d'usuaris que lamenten que no hi hagi més vols i esperen una solució.

La resposta del consolat

El cònsol general, Juan José Buitrago de Benito, explica mitjançant una carta que els residents legals a Espanya «no entren en l'àmbit de l'atenció consular» i que «el vol respon a la recerca d'una solució per als espanyols residents a Espanya, que es troben temporalment bloquejats a Veneçuela, fruit de les cancel·lacions de vols de l'alerta sanitària».

«Les persones estrangeres amb residència legal a Espanya poden ingressar a Espanya, d'acord amb la regulació en vigor de l'estat d'alarma, però no entren en l'àmbit de l'atenció consular. La parella de Nathalie no entén com en altres països sud-americans sí que es repatrien tant espanyols com estrangers que tenen residència legal a Espanya i a Veneçuela no.

Per tot plegat, la jove de 26 anys porta més de dos mesos fora de casa i desconeix quan podrà tornar. Actualment, viu a la casa de la seva família, a 400 quilòmetres de l'aeroport més proper.

  


Comentaris

envia el comentari