La Xina ha llençat aquest divendres 7 de desembre una sonda d’exploració que, per primera vegada a la historia, aterrarà a la part fosca de la Lluna. La premsa xinesa informa que la nau espacial, que s’anomena Chang’e-4 en honor a la deessa xinesa de la Lluna, arribarà al seu destí a l’inici de gener.
La cara oculta del nostre satèl·lit és molt poc coneguda, perquè sempre està mirant en direcció contrària a la Terra, per les forces gravitacionals que desprèn el nostre planeta. Es coneix que aquesta situació incomunica digitalment la part fosca respecte la Terra.
Per solucionar aquest problema, l’estat xinès va enviar el satèl·lit Quequiao aquest maig a un «punt d’atracció gravitacional estable» passada la Lluna i això permetrà les telecomunicacions amb la missió.
Els objectius de la Xina a la Lluna
El país xinès té grans aspiracions al nostre satèl·lit, des de que va veure que els nord-americans n’han perdut l’interès. El govern xinés hi té una obsessió que els reforçaria a les ambicions espacials, volen construir una Lluna artificial per il·luminar una ciutat i també es plantegen un experiment biològic, per demostrar que existeix la possibilitat de viure-hi.
La nau de Chang’e-4 es va enlairar de Xichang amb un coet ‘Long March 3B’ carregat amb 8 instruments, entre els que hi ha una càmera i un espectròmetre. Està previst que aterri al cràter Von Karman, un dels cràter més enormes coneguts que hi ha al sistema solar, que mesura 2.600 quilòmetres de diàmetre.
China launches Chang'e-4 lunar probe in the early hours of Saturday pic.twitter.com/KTjhpyf81e
— China Xinhua News (@XHNews) 7 de desembre de 2018
Quan el vehicle d’exploració estigui operatiu, analitzarà la composició de la superfície i les capes del subsol, per informar les diferències de relleu entre aquesta cara i la que veiem. Realitzarà observacions radio-astronòmiques i també porta llavors i insectes per comprovar si es possible mantenir la vida a la Lluna.
Aquesta no és la única missió espacial que la Xina vol fer aquí, la sonda Chang’e-5 successora a l’actual, hi anirà per tornar a la Terra amb mostres del satèl·lit.