Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La manifestació dels estudiants contra el canvi climàtic al seu pas pel carrer Pelai de Barcelona

Històrica denúncia de prop de 11.000 científics de tot el món contra la crisi climàtica

En un article a la revista ‘BioScience’ signat per tots aquests professionals, demanen mesures urgents als líders polítics mundials per revertir la situació

La manifestació dels estudiants contra el canvi climàtic al seu pas pel carrer Pelai de Barcelona
Manifestació d'estudiants contra el canvi climàtic a Barcelona | A.L.

El món de la ciència ha dit prou davant de la passivitat de les grans potències mundials a l’hora d’afrontar la crisi climàtica. En aquest sentit, prop de 11.000 científics de tot el món signen un article a la revista ‘BioScience’ aquest dimarts on demanen als líders polítics que apliquin mesures urgents i efectives per tal de frenar aquesta situació de «patiment» del planeta i dels seus habitants. Aquest article és històric, ja que mai abans la ciència s’havia mostrat tan unida per denunciar el canvi climàtic.

«Els científics tenen l’obligació moral d’alertar davant de qualsevol amenaça; i el planeta afronta una emergència climàtica clara i inequívoca»,  afirmen els científics en el text, preparat per dotzenes d’especialistes i recolzat per un gruix molt important de la comunitat científica internacional amb científics de 153 països. 

«La crisi climàtica està estretament vinculada al consum excessiu de l’estil de vida ric», afirmen els signants en l’article analitzant amb dades i gràfiques les xifres alarmants dels darrers 40 anys, apel·lant directament als polítics i a la societat en general, ja que els viatges en avió o l’ús del petroli són fonts molt contaminants per la gran quantitat de CO2 que s’emet.  

Protestes a Berlín contra el canvi climàtic
Protestes a Berlín contra el canvi climàtic | EFE

40 anys de la Cimera Mundial del Clima de Ginebra

L’article s’ha publicat en una data clau, ja que, més enllà de la greu situació climàtica que requereix accions immediates, enguany se celebren 40 anys de la Conferència Mundial del Clima celebrada a Ginebra (Suïssa). Aquell 1979 es va acordar que s’havien detectat greus canvis en el clima que obligaven els països a actuar.

«40 anys després, les emissions de gasos d’efecte hivernacle estan encara creixent ràpidament», afirma el text, afirmant que és «necessari un increment immens dels esforços a gran escala  per tal de conservar la biosfera de manera que s’eviti un gran patiment a causa de la crisi climàtica». L’article destaca l’estancament en algunes mesures, en un context en què, precisament, els Estats Units ja han anunciat la seva retirada de l’Acord de París de l’any 2015.

Dades alarmants els darrers mesos

Aquest manifest arriba just en un moment en què s’estan registrant les pitjors dades de contaminació i de qualitat de l’aire. De fet, l’any 2018 les emissions de gasos d’efecte hivernacle van arribar al seu màxim històric, i enguany no anem pel bon camí. L’article compta amb signants de gran renom internacional, com ara Thomas Newson, de la Universitat de Sidney, o William J. Ripple, de la Universitat d’Oregon.