Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de l'Hivernacle de la Ciutadella, a Barcelona

L'Hivernacle de Ciutadella, nova llar per exMenas

Els joves viuen allà per la manca de recursos de l'Ajuntament per ajudar-los

Imatge de l'Hivernacle de la Ciutadella, a Barcelona
Els joves viuen allà per la manca de recursos de l'Ajuntament per ajudar-los | Twitter (@barcelona_cat)

Barcelona és una ciutat que compta amb centenars de monuments turístics i amb una gran varietat. Des del Camp Nou per aquells més 'futboleros' fins a la Sagrada Família, passant per La Pedrera o la Casa Batlló en ple Passeig de Gràcia. 

Una altra construcció que també és d'allò més famosa és l'Hivernacle del parc de la Ciutadella, un edifici modernista de ferro i vidre, construït per l'Exposició Universal de 1888. Ara, els turistes que visiten aquesta infraestructura veuen les seves vistes interrompudes per un altre fet en aquell indret: Quatre joves extutelats i tres adults sense sostre s'hi han instal·lat en unes condicions precàries. 

Quatre exMena i tres adults sense sostre

Segons publica 'Metrópoli Abierta', aquests nous ocupants d'aquesta construcció cultural han muntat un campament improvisat. Allí han aconseguit rentar la roba en la font més propera, i es passen el dia fumant haixix a la gespa que envolta el lloc. 

Es tracten de quatre nois joves — els quals eren Mena i ara el més gran d'ells té només 20 anys —, i uns altres tres homes adults que ja fa temps que viuen a l'Hivernacle. Segons han declarat al mitjà citat anteriorment, «fa un any que estic vivint aquí perquè em van fer fora del pis en el qual estava», assegurava Abdul, de 32 anys. 

No és gens fàcil arribar a entrar a l'edifici: «Fas un salt a la paret, t'agafes a la columna, i saltes», explica a 'Metrópoli' Mohamed, un altre dels joves, de 19 anys. Els joves hi tenen un matalàs a terra i una mica de roba. També hi ha algunes parts de sofàs per suplir llits, un carro de la compra, bidons de plàstic i una barbacoa per poder cuinar. 

Acusacions per part de veïns de la zona

Els problemes han arribat quan un grup de persones de la tercera edat acudeix a aquella zona a practicar Chi Kung: «No és que ens hagin fet fora, però aquesta gent no porta mascareta i aquí vénen persones grans», explica Jordi Urbano, el professor. «No vull haver d'estar constantment pendent de les meves pertinences», afegeix una alumna. 

D'altra banda, també és l'Associació de Veïns Casc Antic els quals afirmen que es produeixen «robatoris» i «tràfic de drogues». Alhora, els Mossos d'Esquadra han assegurat al mitjà citat que no tenen avisos de robatoris amb violència en aquella zona. 

Els joves van acabar sent tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA), fins que els van fer fora en el moment de complir la majoria d'edat. «Aquesta és la nostra llar i farem el que faci falta per sobreviure», contesta Ahmed, un altre dels exMena, quan és preguntat pels robatoris dels quals són acusats. «Pregunteu a la policia, que venen cada dia a mirar si robem», conclou. 

Aquest és un altre dels problemes que deriva dels problemes d'arrel de l'Ajuntament de Barcelona. Ara mateix, la fundació Arrels ja comptabilitza un total de 4.200 persones sense sostre, dels quals 3.000 viuen en pisos socials i, els 1.200 restants, al carrer.