Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
HM Hospitales absorbeix l'Hospital de Nens de Barcelona

HM Hospitales absorbeix l'Hospital de Nens de Barcelona

El grup hospitalari amplia a tres centres la seva presència a la capital catalana

HM Hospitales absorbeix l'Hospital de Nens de Barcelona
HM Hospitales absorbeix l'Hospital de Nens de Barcelona | www.hospitaldenens.com

HM Hospitales ha comprat l'Hospital de Nens de Barcelona amb el compromís de continuar l'obra social iniciada fa 133  anys per les Germanetes de la Caritat, titulars del projecte hospitalari, amb atenció mèdica a infants desfavorits.

El grup ha adquirit l'hospital per 10 milions d'euros  i pretén donar així, un nou impuls a la implantació a la capital catalana que va començar amb la compra, el gener del 2018, de la Clínica Delfos, i aquest 2019, de la Clínica Sant Jordi. La voluntat, segons el president, Juan Abarca, és exportar el model assistencial i «d'humanització» de l'Hospital de Nens a la resta de centres del grup i beneficiar l'hospital d'un treball en xarxa que permeti augmentar la complexitat de l'assistència.

L'Hospital de Nens de Barcelona, ubicat al carrer Consell de Cent, entre passeig de Sant Joan i el carrer Roger de Llúria ha passat en mans del grup HM Hospitales. Així, es passarà a anomenar-se HM Nens i mantindrà l'especialització en pediatria i sobretot, l'esperit de l'obra social que el va veure néixer fa 133 anys.

Han valorat la «sensibilitat» d'HM Hospitales per mantenir i garantir l'obra social

Aquesta ha estat una de les condicions principals a l'hora de negociar-ne la compra. Les monges de les Filles de la Caritat que gestionaven fins ara aquest equipament,  han valorat la «sensibilitat» d'HM Hospitales per mantenir i garantir l'obra social del centre, per a infants desfavorits i sobretot en tractaments que no els cobreix el CatSalut. El grup, que amb aquesta compra amplia la seva presència a la capital catalana,  ha pagat 10 MEUR per absorbir els actius i els passius i crea una nova Fundació,  la Fundació HM Obra Social Nens, que permetrà garantir aquesta tasca social.

Així ho han explicat els responsables de la companyia i de l'antiga fundació, en una roda de premsa. Sor Dolores Cruz ha reconegut que els darrers anys, amb la baixada de natalitat i la inversió que s'havia hagut de fer per mantenir l'hospital en condicions «òptimes» s'havien produït pèrdues econòmiques. Per Cruz, a l'ordre de Sant Vicenç de Paül els interessava sobretot «preservar» l'obra social i encara que altres institucions haguessin pagat més per l'hospital, han decidit vendre a HM Hospitales per la «sensibilitat social» que han percebut. Juan Abarca, president del grup, s'ha mostrat disposat a finançar «tot el que calgui» per poder-ho mantenir. Des del 2014, fins a 700 nens han passat per aquests serveis, principalment en odontopediatria que no forma part de la cartera de serveis de la sanitat pública.

El director mèdic d'HM Nens i director de la Fundació HM Obra Social, aquesta compra és tot un repte i ha assegurat que pretén potenciar aquesta obra social. Ha destacat que cap altra institució amb un canvi de titularitat ha pogut mantenir la tasca social de l'entitat mare i per tant «és història» que això sigui possible a l'Hospital de Nens.

Treball en xarxa

Abarca ha assegurat que des d'HM Hospitales s'aportarà «volum, potència i musculatura» al projecte, a banda de mantenir la «il·lusió» que s'hi ha posat fins ara. Per això, considera que es mantindrà l'esperit de l'Hospital de Nens. Per la seva banda, Joan Sala, director territorial, ha assegurat que, en paraules del mateix Abarca, es vol «exportar» la «humanització» del tracte mèdic cap als nens, a altres centres del grup. El funcionament de l'Hospital continuarà sent el mateix, i HM Hospitales mantindrà la plantilla actual, d'unes 300 persones, però la integració en un grup preveu poder augmentar la complexitat dels tractaments i per exemple, assumir cirurgies més complexes, ja que es disposarà de l'UCI de HM Delfos. Per això, destaca que es podrà fer un treball «en xarxa» amb aquest centre de Barcelona però també amb d'altres d'arreu de l'Estat.

Per Abarca, HM Nens continuarà sent «la pediatria de Barcelona»  però considera que si el grup segueix avançant, no es descarten noves compres o iniciar hospitals «des de zero» allà on pugui haver-hi demanda. Descarta però, convertir-se en un proveïdor del «turisme sanitari», ja que, tot i reconèixer que és «fenomenal», assegura que l'objectiu de la companyia és fidelitzar la població amb assegurança i competir per tant, amb el sector públic.

100 milions d'euros d'inversió

Aquesta  és la tercera adquisició que HM Hospitales ha fet a Barcelona. La primera, el gener del 2019, va ser l'antiga clínica Delfos, que vol convertir en un hospital general de referència i on s'està fent una gran inversió tecnològica. La segona va ser la Clínica Sant Sordi, al barri de Sant Andreu, que vol ser un «hospital de barri» amb tots els serveis que, en casos més complexos, es derivi a Delfos. En el cas d'aquest hospital, HM Sant Jordi, el grup té previst construir un centre nou, amb 100 llits, tan bon punt l'Ajuntament de Barcelona, a qui han de retornar l'antic edifici per poder ser conservats, els doni la llicència. En total, el darrer any i mig, el grup han invertit a Catalunya fins a 100 MEUR.

També et pot interessar...