Muntatge amb una imatge d'un bitllet de 200 euros

Ho rebrà més gent: nous requisits per a sol·licitar el xec de 200 € per comprar menjar

Els potencials beneficiaris poden sol·licitar l'ajuda del 15 de febrer al 31 de març

El 27 de desembre del 2022 el govern de Pedro Sánchez va aprovar un paquet de mesures per fer front a la crisi. Incloïa una nova ajuda de 200 € per ajudar famílies vulnerables a omplir la cistella de la compra. Avui, dimecres 15 de febrer, s'obre el termini per sol·licitar-la.

Tot i que al principi es parlava de 300 €, finalment l'ajuda es va rebaixar a 200 €. A més a més, es va abaixar la xifra màxima d'ingressos per limitar la prestació a les famílies més vulnerables. El Ministeri d'Hisenda, l'encarregat de gestionar l'ajuda, calcula que arribarà a 4,2 milions de llars.

Tanmateix, la darrera ajuda va ser un fiasco, ja que la previsió era que arribés a 2,7 milions de persones i només la van cobrar 600.000. Aquest cop, el govern espanyol ha canviat els requisits perquè més persones puguin accedir al xec. Aquestes són les condicions per sol·licitar el xec-alimentació.

A qui beneficia més aquesta ajuda?

Amb la intenció que l'ajuda arribi al màxim de llars possible, Hisenda hi ha rebaixat les condicions d'accés. Per començar, s'ha augmentat de 14.000 € a 27.000 € el límit d'ingressos per sol·licitar l'ajuda. Els sol·licitants tampoc no poden superar els 75.000 € de patrimoni.

Una altra de les novetats és que hi pot haver més d'un beneficiari en una mateixa llar. És el cas de les parelles que viuen sota un mateix sostre, però que no tenen vincles legals (matrimoni o parella de fet) ni fills en comú. Això serveix tant per a parelles com, per exemple, simples companys de pis.

En canvi, les famílies amb vincles legals i/o fills en comú no poden superar el límit de 27.000 € entre tots els integrants. Això inclou els avis que resideixin al mateix domicili. Per tant, el xec beneficia els convivents sense fills per sobre de les famílies.

Objectiu: evitar els problemes de l'IMV

A la memòria recent hi ha els problemes suscitats per l'Ingrés Mínim Vital (IMV). Quan es va posar en marxa aquesta ajuda per a llars vulnerables, es va produir un col·lapse a l'administració. Moltes persones es van quedar sense la quantia per la complexitat del procés de sol·licitud.

Muntatge d'un bitllet de 200 euros i la silueta d'una parella
L'ajuda beneficiarà les parelles que no estiguin casades. | Catalunya Diari

Amb el xec-alimentació de 200 €, el govern d'Espanya ha anunciat la intenció de simplificar al màxim el procediment. Els potencials beneficiaris hauran d'emplenar un formulari electrònic disponible a la seu electrònica de l'Agència Tributària i per fer-ho només necessites certificat digital, DNI-e o Cl@ve.

Terminis de fins a tres mesos

El termini d'inscripció és del 15 de febrer al 31 de març de 2023. L'Agència Tributària abonarà la quantitat en un únic pagament, mitjançant transferència, als sol·licitants que compleixin els requisits. L'administració té un termini màxim de tres mesos per revisar-ne l'expedient.

El govern espanyol també ha mostrat el seu compromís d'accelerar al màxim els tràmits per abonar l'ajuda com més aviat millor. L'administració confia resoldre ràpidament els expedients més senzills, per exemple, els de les persones sense vincles legals sense fills o pares dependents.

En els casos més complexos, els beneficiaris podrien rebre l'ajuda fins tres mesos després del darrer dia de termini (31 març). L'administració vol evitar el col·lapse que es va produir (i encara es produeix) amb l'IMV. La manca de personal i l'allau de sol·licituds posen el sistema a prova.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp