Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotografia d'un camió en una duana

Holanda confisca entrepans de pernil i formatge als camioners britànics

L'acord del Brexit firmat entre la UE i el Regne Unit prohibeix l'entrada a qualsevol país de la UE d'importacions personals de productes carnis o lactis

Fotografia d'un camió en una duana
Les autoritats holandeses només complien la llei | Cedida

Els Països Baixos han començat aplicar rigorosament el Brexit. Així ho han pogut apreciar els camioners britànics que arriben des del ferri a la terminal d'Hook, perquè els funcionaris de les duanes els han confiscat els entrepans de formatge i pernil que duien, tal com publica el diari 'The Guardian', que, a més, difon imatges de la televisió holandesa en què apareixen els funcionaris requisant els entrepans i inspeccionant els camions britànics.

El motiu? Que l'acord del Brexit firmat entre la Unió Europea i el Regne Unit prohibeix l'entrada a qualsevol país de la UE d'importacions personals de productes carnis o lactis. «Ja no se us permet entrar uns certs aliments a Europa, com a carn, fruita, verdura, peix, aquestes coses», respon el funcionari a un camioner estranyat. A la pregunta de si almenys es podria quedar el pa, el funcionari contesta: «No, tot serà confiscat. Benvingut al Brexit, senyor, ho sento».

I és que el passat 1 de gener, amb la fi del període de transició del Brexit, va entrar en vigor la normativa que restringeix l'entrada d'aquests aliments. El departament holandès de Medi Ambient, Alimentació i Agricultura (Defra) ha començat a advertir que els viatgers que vinguin del Regne Unit hauran de consumir aquests productes abans d'arribar a la frontera. Les autoritats a Hook, de fet, han penjat cartells amb imatges dels aliments que no tenen l'entrada permesa.


Taronjes, cereals, sucs, pollastre, llaunes de tonyina, llet i altres han estat els productes que han decomissat els agents de les duanes als Països Baixos, tal com recull 'El Periódico', que assegura que molts camioners s'han oblidat de consumir-los amb anterioritat i per llei han perdut els seus queviures.

Un portaveu assegura que la culpa és del Regne Unit

Paral·lelament, el portaveu Roul Velleman de duanes ha relatat a EFE que «encara hi ha molta gent que no sap què està exactament prohibit i que el problema està en la manca d'informació per part del Regne Unit, que és incompleta i no està ben explicada». Així, insta el govern britànic a «informar els ciutadans autòctons».

Cal dir, però, tal com anuncia Velleman, que a mesura que passen els dies, evidentment, hi ha més consciència sobre els canvis i aprofita l'ocasió de la difusió dels vídeos per assenyalar que gràcies a aquestes imatges, els britànics ara saben que «no poden portar entrepans de pernil i formatge».

La Comissió Europea defensa que «béns personals que contenen carn, llet o els seus productes introduïts a la UE continuen representant una amenaça real per a la salut en tota la Unió» i sosté que els patògens que poden contenir aquests productes poden ser els causants de diverses malalties animals.

Així, aquesta prohibició es deu al fet que els productes no es van produir sota la supervisió de regles comunitàries. Tanmateix, cal assenyalar que hi ha dues excepcions per a les importacions d'aliments a la comunitat: no afecta els viatgers que duguin menys de 10 quilos de carn, llet o derivats des de les illes Fèroe o Groenlàndia, o que sigui menjar per a lactants o mascotes, de menys de 2 quilos i amb el paquet original d'una marca registrada.