Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'homenatge a Allende reuneix bona part del consistori als jardins del Camp de Mart

Polítics, majoritàriament d'esquerres, de Tarragona donen suport a l'associació de xilens de Tarragona en l'homenatge a Salvador Allende, en el 45è aniversari del cop d'estat a Xile

L'alcalde Ballesteros durant l'acte d'homenatge a Allende
L'alcalde Ballesteros, i regidors tarragonins, durant l'acte d'homenatge a Allende | TarragonaDigital.com

 

L'11 de setembre és una data d'alta càrrega històrica i política, tant a Catalunya com a Xile i als Estats Units. Fa 45 anys, «també en dimarts», com ha explicat el representant de l'associació Salvador Allende a Tarragona, el primer a intervenir en l'acte d'homenatge al president xilè, «Allende moria després de resistir el bombardeig del palau presidencial de la Moneda».  El reconeixement a Allende, tot just després de l'acte institucional amb motiu de la Diada de Catalunya,  ha reunit als jardins del Camp de Mart representants polítics, i institucionals de totes les forces d'esquerra de la província de Tarragona.  Bé, i també a Ciutadans. PP i la CUP no hi eren. 

L'Editorial: 'Llibertat, Diàleg i Acords'

 

L'acte senzill però amb dosis d'emotivitat —sobretot quan l'acte acabat amb la gravació del directe que va fer Allende mentre resistia l'assetjament dels soldats colpistes a Ràdio Magallanes— ha comptat amb dues intervencions. La primera, a càrrec de Francisco Javier Albeac, el representant de l'associació Salvador Allende, qui, citant al premi Nobel Gabriel García Márquez, ha recordat que el cop d'estat a Xile «es va quedar en les nostres vides per sempre». L'alcalde Ballesteros, per la seva banda, ha apostat per  «no només homenatjar, sinó extreure les lliçons d'Allende que ens puguin servir en el nostre dia a dia».  El batlle tarragoní s'ha centrat en «l'internacionalisme» entès com «solidaritat sense fronteres».

Crítica al «nacionalisme mal entès»

Josep Fèlix Ballesteros ha explicat en la seva intervenció que se sent «orgullós perquè Catalunya ha sigut una de les comunitats, un dels països, de més acollida als refugiats en contra d'una Europa que s'aïlla, que aplica un nacionalisme mal entès».  El batlle ha reivindicat «els drets humans» i ha manifestat que «Allende estaria orgullós de què haguem rebut els refugiats».

En acabar s'ha procedit a les ofrenes florals i han participat l'Ajuntament de Tarragona, amb Ballesteros al capdavant; pràcticament tot el grup municipal d'Esquerra, amb un Pau Ricomà, també casteller, amb la camisa lila encara de l'acte de la Diada; el PSC, amb el seu president al Camp de Tarragona, Santi Castellà; Podem Catalunya, amb Herman Pinedo; EUiA; l'associació Salvador Allende i CCOO i UGT.  L'acte ha acabat amb Els Segadors, que Xavier Sabaté —qui fou l'home més poderós del PSC de Tarragona— ha seguit amb el puny alçat  i en finalitzar, una persona present a l'acte ha cridat «Visca Catalunya» que ha sigut respost amb uns «visques» per una banda, i uns «lliure» per una altra.